Link naar Bol.com inkijkexemplaar

In Nederland zal de naam Nicola Graimes veel mensen niet zo heel veel zeggen maar dat is in het Verenigd Koninkrijk wel anders. Nicola is een bekende kookboekenauteur en receptenontwikkelaar. Ze heeft al aardig wat kookboeken geschreven. Ook voor kinderen.
Nicola houdt van gezond eten en dat zie je terug in haar recepten. En alhoewel ze vaak vegetarisch eet zien we in Gezond koken met de slowcooker vegetarische recepten maar ook vlees- en visgerechten.

Gezond koken met de slowcooker begint met het bespreken van het apparaat zelf. Hoe gebruik je een slowcooker en welke kies je? We zien veel tips en trucs waar zelfs de doorgewinterde slowcookergebruiker nog iets van kan leren.
Daarna zien we vier hoofdstukken en we beginnen met Ontbijt & brunch. Daarna volgen Lichte hapjes, Doordeweekse maaltijden en Langzame weekends.

Het eerste recept was al direct een verrassing. We koken havermoutpap met appeltaartspecerijen en appel en dat doen we au bain-marie in de slowcooker. Daar heb ik nou echt nooit aan gedacht d.w.z. om iets au bain-marie te koken in deze pan.
We zien ook een heerlijke vruchtencompote met chai-specerijen. De compote wordt gemaakt van gedroogde vruchten en ‘s morgens schep je zo een lepel in je yoghurt. Maar je kunt van de compote ook een dikke rijke vruchtenjam maken. En zelfs knapperige granola kun je in de slowcooker maken.

Vrijwel iedere pagina zorgt voor een “oh, kijk nou” gevoel. Nicola Graimes weet geweldig originele recepten te ontwikkelen. Zo maken we een rokerige zoeteaardappelhummus en een gekruide wortel-linzensoep met cashewcrème. Wie dol is op tomaten zal zeker de fantastische saus met drie soorten tomaten willen maken. We zien vispakketjes die zo de slowcooker ingaan en een kip pilav met citroen. In het voorwoord spreekt Nicola over een licht en luchtig maisbrood. Daar was ik nieuwsgierig naar maar helaas heeft dat recept het boek niet gehaald.

Gezond koken met de slowcooker is een mooi groot boek geworden met veel fraaie foto’s. De recepten zijn duidelijk en allemaal even origineel. Je raakt echt geïnspireerd om weer eens fijn aan de slag te gaan met de slowcooker en eens iets te maken waar je zelf wellicht niet zo snel aan gedacht zou hebben. Een goed boek!

Gezond koken met de slowcooker | Nicola Graimes
Deltas | €22,95
ISBN 9789044763584