Verrukkelijk ReichlVerrukkelijk is een smakelijke feelgood roman die zich afspeelt in de foodscene van New York.

Billie Breslin heeft haar school niet afgemaakt en ze kookt zelfs niet eens, waar ze zo haar redenen voor heeft. Maar, Billie heeft een perfecte smaakzin. Ze kan duizend-en-een smaken onderscheiden en herkennen in een gerecht.

Billie vertrekt vanuit Californie naar New York, op zoek naar avontuur. Al snel schrijft ze haar eerste stuk voor het tijdschrift Delicious!, waar ze een baantje heeft gekregen.

Ver bij haar familie vandaan, in het bijzonder haar oudere zus Genie, voelt Billie zich eenzaam – totdat ze wordt opgenomen door het kleurrijke team van Delicious! en de levendige culinaire scène van downtown Manhattan ontdekt, vooral Fontanari’s, de beroemde Italiaanse delicatessenwinkel waar ze in de weekenden werkt.

Maar dan wordt Delicious! opgeheven. Billie blijft als enige achter in het prachtige herenhuis om de Delicious!-garantie af te handelen. Die garantie houdt in dat als een recept niet goed is, de klant zijn of haar geld terug krijgt.

Wanneer Billie door het verlaten pand struint, ontdekt ze de uitgebreide bibliotheek met kookboeken. In een afgeschermd deel vindt ze brieven uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door de twaalfjarige Lulu Swan aan de legendarische chef James Beard. Die brieven zetten Billies leven op z’n kop.

De schrijfster, Ruth Reichl, is jarenlang hoofdredactuer geweest van het tijdschrift Gourmet en restaurantcriticus voor The New York Times. Ze schreef meerdere culinaire memoires, en Verrukkelijk is haar eerste roman.

Oprah zei het volgende over Verrukkelijk: ‘Reichls verslavende roman is een traktatie voor iedereen die houdt van een hartverwarmend boek vol kleurrijke personages. Een heerlijke mix van smaken, fantasie en emotionele comfortfood.’

Ik sluit me bij haar aan: een lekker-weg-lezend verhaal, goed om achter elkaar te verslinden op een regenachtige zondag!

Ruth Reichl, Verrukkelijk, AW Bruna uitgevers, ISBN 9789022960554, prijs 9,95