Weinig keukens in de wereld zijn zo divers als de Maleisische keuken. Het land is een grote smeltkroes van culturen en invloeden van buitenaf. Mandy Yin werd geboren in Maleisië en woonde er tot haar elfde jaar. Zij kan zich nog heel veel herinneren van de Maleisische keuken en ze heeft ook veel keukengeheimen en familierecepten geleerd. Sinds 2013 kookt ze de sterren van de hemel in haar Sambal Shiok Laksa Bar in Londen. En nu worden wij verblijd met een kookboek van haar hand onder de titel Sambal Shiok. Wat sambal is weten we allemaal wel. Een pittig bijgerecht in de vorm van een kruidenpasta of dipsaus. Shiok is Maleise straattaal en betekent “schokkend goed”.

Sambal Shiok begint met een inleiding over de Maleisische eetcultuur en de herinneringen die Mandy Yin heeft aan het land. Na nog een aantal pagina’s over het gebruik van het boek, basisvoorraad en keukengerei gaan we door naar de recepten. Overigens is het een aanrader om die inleidingen te lezen want daarin kom je al een aantal fijne tips tegen. Zoals het zelf maken van Pandan extract. Zo simpel! De onderverdeling van de hoofdstukken met recepten kun je zien in het inkijkexemplaar.

Mandy Yin maakt veel zelf en gebruikt daarbij vaak de blender of keukenmachine. Juist omdat ze veel zelf maakt zijn de ingrediëntenlijsten soms aan de lange kant. Daar hoef je niet van te schrikken want de keukenmachine of blender maakt dat een sambal of specerijenpasta vrij snel klaar is. Je staat dus geen uur in een vijzel te stampen al is dat soms wel heel erg rustgevend om te doen. Je mag het allemaal zelf bepalen.
We zien veel recepten uit het restaurant van Mandy en ook gerechten die gangbaar zijn onder de Peranakan-Chinezen (haar voorouders).
Af en toe sta je wat langer in de keuken en niet alle gerechten zijn wat tijd betreft geschikt voor een drukke doordeweekse dag. Gelukkig kun je heel vaak een specerijenpasta vooraf maken en een tijdje in de koelkast bewaren of zelfs invriezen. Dat maakt het koken van de gerechten een stuk sneller en makkelijker.

Er zijn ook gerechten die in een handomdraai op tafel staan zoals de gebakken rijst met ansjovis of de garnalen met tamarinde. Vooral de hobbykok die graag uitgebreid kookt kan zijn hart ophalen in Sambal Shiok. En uitgebreid wil niet zeggen dat het ingewikkeld is. Dat is het zeker niet. Alle recepten zijn prima te maken. Af en toe kom je een bekend gerecht tegen dat toch weer anders gemaakt wordt dan je gewend bent. Zo is er een gado gado met gebakken aardappeltjes erdoor en heel fijngesneden wortel die eerst in een pekel heeft gestaan. Met daaroverheen een zelfgemaakte pindasaus die ook weer heel bijzonder is. Ook het pittige tafelzuur met kurkuma zagen we niet eerder op deze manier gemaakt worden.

Sambal Shiok is rijk voorzien van foto’s van de gerechten, het restaurant en de medewerkers, familie en uiteraard Maleisië. Wie van plan is het land te bezoeken krijgt ook nog wat reistips. Op de website van Good Cook staat het recept voor Acht-schattensoep.
Aan dat recept kun je al zien dat je zeker naar een goede Aziatische supermarkt moet gaan. Maar dat zal niemand verbazen. In Sambal Shiok tref je recepten die je zelden of nooit in andere kookboeken uit deze regio ziet. En als een recept al bekend voorkomt dan geeft Mandy er toch weer een heel eigen draai aan. Sambal Shiok is een aanwinst voor de liefhebber van de Maleisische keuken.

Sambal Shiok | Mandy Yin
Good Cook | €27,50
ISBN 9789461432681