De titel van het derde boek van Vanja van der Leeden is geweldig. Sane betekent verstandig. En insane betekent gestoord of gek. Het kookboek Insane is, zoals op de cover staat, gekmakend lekker en best gezond. Bovendien begint de titel met de letters IN net als haar eerdere kookboeken Indorock en Indostok. In het voorwoord legt ze uit waarom het deze keer geen kookboek rond de Indische keuken geworden is. Het is nogal een verhaal zeg. Daar sta je wel even van te kijken (voor wie het nog niet wist). Ik zeg niks. Ga het zelf maar lezen.
Daarna volgt het hoofdstuk ‘Wat is nu gezond?’ en na het lezen daarvan slaakte ik een zucht van verlichting. Want Vanja doet gelukkig niet aan onbewezen gezondheidsclaims. Ze staat, als het om voeding gaat, met beide benen stevig op de grond. Ze kookt met haar gezonde verstand maar nergens op een strenge en rigide manier. Integendeel.
Gezondheid en voeding hebben veel met elkaar te maken en daar is ze zich terdege van bewust. Tegelijkertijd moet het eten lekker zijn en gelukkig maken.

Bij het derde hoofdstuk ‘Buik en brein’ dacht ik even, weer zo’n lap tekst. En toch las ik het met interesse. Want Vanja schrijft niet alleen goed maar het is gewoon hartstikke interessant en vooral vaak herkenbaar wat ze zegt. Datzelfde geldt voor het hoofdstuk ‘Ingrediënten’. Op pagina 55 (kijk, de hoeveelheid tekst valt dus nog best mee) gaan we naar de recepten. We koken volgens de seizoenen en beginnen met de ‘Lente’. En je begrijpt wel dat daarna de ‘Zomer’, ‘Herfst’ en ‘Winter’ volgen. De laatste drie hoofdstukken zijn ‘Jaarrond’, ‘Drankjes’ en ‘Erbij’.

Wat zo bijzonder is aan de recepten van Vanja is dat ze ingrediënten op een heel originele wijze met elkaar combineert. Ze heeft een culinaire fantasie die geen grenzen kent. Het zijn allemaal gerechten die bij haar thuis op tafel komen en in de smaak vallen. In het inkijkexemplaar zie je al een aantal bijzondere recepten zoals Koolrabichowder met zalm en jalapeñorelish. En ook Watermeloengazpacho met gember, rokerige chipotle en dragon, Luchtige boekweitwafels met kakicompote en cashewcrème en Lauwwarme linzensalade met radicchio, sinaasappel, sesam en biet.

Zeg nou zelf, dat zijn toch geen gerechten waarvan je denkt ”oh ja, die heb ik vaker gezien”. Ik noem er nog een paar. Franse wittebonensoep met kokkels en gremolata van krulpiet (=krulpeterselie), Confusion mais-courgetteburgers met maistortillas, Koolrabislaw en guacachile, Mungbonensalade met gezouten citroendressing met geroosterde paprika en avocadowhip. Er staan ook recepten met vlees en vis in maar die zijn in de minderheid.

Het klinkt vaak alsof je een middag de keuken in moet om het allemaal op tafel te krijgen maar dat is zeker niet het geval. Vanja is er goed in om recepten een klinkende en indrukwekkende naam te geven terwijl het toch heel goed te maken is.
De drankjes zijn ook stuk voor stuk zeer de moeite waard. Grapefruit slush puppy met anijszaad en rozenwater. En wat dacht je van een Papajasmoothie met limoen en jasmijn. En dan nog de lekkere bijgerechten. Uiteraard staat Insane vol met fijne foto’s van haar partner Remko Kraaijeveld.
Al met al wederom een geweldig kookboek.

Insane | Vanja van der Leeden
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038810577