60 must eat gerechten

Het kookboek Het lekkerste uit Maleisië van Norman Musa

Inkijkexemplaar op bol.

Norman Musa woont in Londen, heeft een aantal restaurants en hij geeft masterclasses in het Verenigd Koninkrijk en ook in Nederland. De lijst met al zijn activiteiten is lang en staat op zijn website. Een bezig baasje.
In de culinaire serie Het lekkerste uit … is nu een kookboek van Norman Musa verschenen en uiteraard is Maleisië het onderwerp want de Maleisische keuken is zijn specialiteit.
We beginnen met uitgebreide informatie over de Maleisische keuken want die is complex. Dat komt omdat er in het land veel Maleisische, Chinese en Indiase invloeden zijn en nog wat minderheden en uiteraard ook de inheemse bevolking. Die allemaal samen noemen we de ‘peranakan’. En zelfs de ‘peranakan’ is weer onder te verdelen in verschillende groepen met hun eigen culinaire gewoontes.

Wat de hoofdstukken zijn kun je zien in het inkijkexemplaar. We zien streetfood en snacks, vis, vlees, groenten en salades. Uiteraard noedels en rijstmaaltijden. En als laatste de desserts.
Na het bespreken van kooktechnieken en kookgerei en de belangrijke ingrediënten en specerijen kunnen we de keuken in. We starten met streetfood en maken ansjovisbeignets. Die worden gemaakt met gedroogde ansjovis en als je die zoekt op internet zie je dat ze goed verkrijgbaar zijn. Norman Musa houdt in alle recepten rekening met het feit dat je alle ingrediënten bij de toko of Aziatische supermarkt kunt kopen.

In Maleisië zijn de mensen dol op kleurrijk eten. En dat is dan letterlijk bedoeld. Zo is er een recept met blauwe rijst blauw gekleurd door het gebruik van gedroogde kittelbloemen of blauwevlindererwtbloemen. En ja, ook die zijn online te koop.
Als er in het originele recept soms een keer een hier niet verkrijgbaar ingrediënt gebruikt wordt dan weet Norman Musa dat goed te vervangen.

We zien heerlijke recepten zoals Kipcurry-noedels met een kipcurrybouillon als basis. Ook de Groene kiprendang en Garnalen- en tomatencurry zou je direct willen maken.
Norman geeft ook een lijst met Maleisische favorieten die in het boek staan en waarvan Norman zegt, wat je ook doet, deze gerechten moet je heus een keer proberen.
Visliefhebbers zullen zeker smullen van de puntpaprika’s die gevuld worden met gerookte makreelfilets die gemengd worden met kokos, kokosmelk, ui, knoflook en verse gember.
Er staan ook een aantal kleine bijgerechten en basisrecepten in Het lekkerste uit … Maleisië.

Norman Musa wilde graag dat dit boek een feestelijk eerbetoon aan de Maleisische keuken zou worden. Dat is hem zeker gelukt!

Het lekkerste uit Maleisië | Norman Musa
Fontaine Uitgevers | € 29,99
ISBN 9789464043488