Kookboek rookoven

Link naar Bol.com

Rookoven is geschreven door Francis van Arkel die we kennen van heel wat meer kookboeken. Ze ontwikkelt ook recepten voor kooktijdschriften en werkt tevens als foodstylist. De meeste van haar boeken gaan over één onderwerp waar ze zich dan helemaal in verdiept. Rookoven is al eerder verschenen in een tijd dat de rookoven nog niet zo heel erg bekend was. Dat is heden ten dage wel anders dus deze heruitgave is zeer welkom.
In de inleiding krijgen we wat informatie over de rookoven en de te gebruiken houtmot. Een rookoven ziet eruit als een grote braadslee met een deksel. Er zijn ook rookpannen. Het enige verschil is de vorm. Een pan zet je wat makkelijker op het gas en een rookoven is vaak wat groter. De verschillende soorten houtmot bepalen de smaak van het gerookte gerecht. Overigens kun je van een gewone (gietijzeren) braadpan of stalen wok ook een rookpan maken. Internet wijst je de weg.

Francis trakteert ons op 35 recepten die zijn onderverdeeld in vijf hoofdstukken. We beginnen met fingerfood. Daarna gaan we lunchen of brunchen. Dan zijn er voorgerechten gevolgd door vlees en als laatste de visrecepten.
Wat kun je allemaal roken in een rookoven of rookpan? Eigenlijk alles. Je kunt het zo gek niet bedenken of de rookoven maakt er iets lekkers van.

Wat dacht je van Pinchos met gemarineerde ansjovis en olijven als borrelhapje. De verse ansjovis gaat de rookoven in. Ook de Dungesneden tonijn met ingelegde gember en de Crostini met gerookte knoflookboter zien er heerlijk uit.
Maar dat geldt voor alle recepten. Bij de lunch eten we Gerookte groenten met olijven of Kipsalade met citrusfruit.
Als voorgerecht kent iedereen de meloen met ham maar Francis maakt er Meloen met gerookte rauwe ham en brie van. Een echt feestgerecht is de Gerookte portobello met Italiaanse vulling.

In het hoofdstuk met vleesrecepten maken we een Gerookte entrecote met teriyakisaus en gerookte lente-ui. Of toch liever de Gerookte kippenboutentandoori.
Het feest gaat door in het hoofdstuk met vis. Natuurlijk roken we zalm, paling en forel maar wat dacht je van Gerookte mosselen in kerrie-kervelroom of Pasta met gerookte zalm en saus van gerookte tomaten.

De heerlijke recepten zijn voorzien van mooie foto’s. Heb je een rookoven of een rookpan dan koop je voor heel weinig geld een uitermate fijn boek.

Rookoven | Francis van Arkel
Veltman Uitgevers | €10,99
ISBN 9789048320769