Is dit een kookboek? De auteur, de bekende top-chef Heston Blumenthal vindt eigenlijk van niet. Al staan er zeker geweldige recepten in. In eerste instantie klinkt het verwarrend. Een kookboek met recepten maar het is geen kookboek. Heston legt het allemaal uit in het voorwoord met de titel Avonturen in de kwantumgastronomie. Dat klinkt ook al zo ingewikkeld. En heel soms is het dat ook. Maar voor het overgrote deel legt hij heel helder uit wat het doel is en wat hij wil bereiken met dit boek. In het kort zegt hij er zelf dit over:
“Ik wilde het perspectief verschuiven en meer nadruk leggen op het plezier, het stimuleren van de zintuigen en het onderzoeken en experimenteren zonder angst voor fouten. […] En op loskomen van, waar mogelijk, de tirannie van de klok en de dwang van nauwkeurigheid. Vergeet perfectie en geniet van imperfectie.”
Dat is duidelijk. We gaan dus afleren om een recept letterlijk te volgen en koken in het vervolg met onze zintuigen en creativiteit. Daar is wel het nodige over te zeggen en daarom is dit best een lijvig boek geworden. Het is ook bijzonder uitgevoerd. Op de linkerpagina zie je een recept. Keurig getypt en netjes uitgewerkt. Vervolgens wordt op de rechterpagina kritiek geleverd op het recept en lezen we de nodige gedachten en ideeën die Heston heeft uitgewerkt in een goed leesbaar handschrift. Dit alles met bijzondere tekeningen en voorzien van mooie foto’s.
Op iedere pagina lees je wel iets waar je even bij stilstaat of waar je van leert of over na moet denken. Is dit een kookboek? is dan ook een boek om langzaam en aandachtig door te nemen. En onvermijdelijk kom je dan recepten tegen die je zeker wilt maken. Want Heston Blumenthal is en blijft een geweldige kok met veel liefde voor lekker eten. De titels van de tien hoofdstukken maken al duidelijk dat we niet op de gebaande paden gaan lopen zoals we dat gewend zijn. En steeds weer worden we aan het denken gezet. Zoals bij het recept voor een Broodje erwtensoep. Ja, je leest het goed. Als je mocht kiezen, kies je dan verse doperwten of diepvries? Je denkt wellicht verse maar na het lezen wat Heston daarover schrijft zul je in het vervolg wellicht diepvries kiezen.
We zien echte klassiekers zoals Spaghetti carbonara en Mac ‘n’ cheese maar het overgrote deel van de recepten is uitermate origineel en allemaal goed maakbaar. Het negende hoofdstuk is gevuld met recepten met krekels en meelwormen. Er zijn mensen die weten dat deze eiwitrijke dieren de toekomst zijn in een wereld waar de bevolking blijft toenemen. Er zijn ook mensen die ze absoluut niet willen eten. Alweer de moeite waard om te lezen wat Heston daarover zegt.
Ik hou het voorlopig nog even op de kom havermout met spek en ei of een van de heerlijke soepen of salades. Je kunt ook een smakelijke curry maken of een taco gevuld met garnalen en pico de gallo (een Mexicaanse saus). Er staan ook fijne desserts in en uitdagende hoofdgerechten. Heel af en toe komen de woorden van Heston een beetje zweverig over. Hij denkt wel heel diep na over alles. Maar misschien is dat nu juist wat je eigen creativiteit een duw geeft. Niet meer koken volgens recept maar met al je zintuigen. Is dit een kookboek? is een aanrader voor iedereen die meer wil dan alleen recepten.
Is dit een kookboek? | Heston Blumenthal
Fontaine Uitgevers | €32,99
ISBN 9789464041866