Kookboek Heerlijke quiches en taarten bakken

Link naar Bol.com

Er zijn weinig dingen die zoveel voldoening geven als het bakken en eten van een zelfgemaakte quiche of taart. Dat kan een hartige quiche zijn die je als lunch of avondmaaltijd eet. Maar ook een zoete taart die je opsnoept bij een pot thee.
De Franse culinair fotografe en styliste Émilie Franzo, die ook recepten deelt op haar Franstalige foodblog Plus une miette dans l’assiette en haar prachtige foto’s laat zien op haar Instagram heeft een fijn boek geschreven met de titel Heerlijke quiches en taarten bakken.

Het is niet duidelijk of ze de foto’s in dit boek ook zelfgemaakt heeft wat dat wordt niet vermeld. Maar het zou me niet verbazen want ze zijn, net als de recepten, allemaal even smakelijk. De eerste pagina’s zijn gevuld met tips en basisrecepten. Eerst dacht ik dat er pagina’s dubbel afgedrukt waren maar dat is niet het geval. We krijgen namelijk van de degen die we zelf maken, zoals zanddeeg, tatindeeg en havermoutdeeg, zowel de zoete als de hartige variant. Bovendien zijn al deze recepten aangevuld met manieren waarop je een deeg vegan maakt of zonder gluten kunt bereiden.
Na dit hoofdstuk gaan we als eerste verder met de hartige taarten.

Ik moet iets bekennen. Ik bak regelmatig hartige of zoete taarten maar de bodem koop ik dan vaak kant en klaar. Die zijn van prima kwaliteit. Natuurlijk is het leuker om de bodem zelf te maken en als ik de recepten zie dan is het ook helemaal niet zoveel werk. Dus ja, dat gaat er wel van komen.
De indeling van de recepten is slim gekozen. Je kunt in het register zoeken op ingrediënt maar aan de titels van de hoofdstukken kun je snel zien wat er komt. Zo beginnen we met Klassiek en daarna Rustiek. We zien Tatins (ja, ook hartig) en Bladerdeeg gevolgd door Origineel. Bij de hartige taarten volgt nog een hoofdstuk vol met quiches.

Bij ieder recept staat hoe groot de vorm moet zijn en met wat voor deeg de bodem bekleed is. De hartige quiches worden allemaal gemaakt met een bodem van briseerdeeg. Dat is een simpele bodem van bloem, boter, zout en ijskoud water.  Ik durf er trouwens wat om te verwedden dat je de quiches ook prima kunt maken met een bodem van (voorgebakken) bladerdeeg.
We zien echt heerlijke vullingen voorbijkomen. Tomaat en tonijn, Aubergine, tomaat en mozzarella, Asperges en Fourme d’Ambert, Paprika en chorizo. Allemaal even lekker.

Het tweede deel laat de zoete taarten zien. Ook hier weer veel originele recepten die je vast nog niet eerder maakte. Kersen en chocola, Ananas, rum en kokos, Peer en amandel en zo gaat het maar door. Émilie Franzo heeft een goed boek afgeleverd dat menigeen nog lang zal inspireren.


Aanrader!

Heerlijke quiches en taarten bakken | Émilie Franzo
Deltas | €34,95
ISBN 9789044763577