Vegan recepten die je blijft maken

Het vegan kookboek Repeat

Link naar inkijkexemplaar op Bol

Nieuwsgierig zijn is een levenslang cadeautje aan jezelf. Het brengt je ergens of iets of iemand. En dat is bijna altijd een verrijking. Antoinette Hertsenberg is zo iemand, die altijd nieuwgierig is. Dat zie je in haar televisieprogramma, maar het ligt ook ten grondslag aan haar nieuwe kookboek Repeat, dat zij samen met haar dochter Eva Koffeman maakte.

De drie kinderen van Antoinette zijn vegetarisch opgevoed, maar het waren Eva en haar jongere broer Hessel die een paar jaar geleden het gezin uitdaagden om een maand vegan te eten. Daar kwam zeker gewenning bij kijken en een flinke dosis creativiteit. Geen gerechten meer opleuken met wat kaas, of niet meer de eieren van je eigen kippen eten? Ze waren eigenlijk best blij dat de maand weer voorbij was. En toch was er iets aangewakkerd en merkten ze dat ze steeds vaker ‘vrijwillig’ vegan kookten. In dit boek delen zij hun succesrecepten. De gerechten die ze vaker maken. On repeat, eigenlijk.

De inhoudsopgave is duidelijk: ontbijt & brunch, salades, soep, hoofdgerechten, erbij of tussendoor, toetjes. Dan weet je voor elk moment van de dag waar je moet zijn.
In de inleiding komen zowel Antoinette als Eva aan het woord. Over hun eetvoorkeuren, de opvoeding, het samen koken et cetera.
Voordat de recepten aan bod komen, vind je eerst even een paar praktische zaken. Wat vraagt (vegan) koken van je voorraadkast? Het is altijd een goed idee om een aantal basisdingen in je kast te hebben staan. Dan hoef je vaak alleen nog maar ‘vers’ aan te vullen. Ook krijg je een paar kleine aanwijzingen over wat er in het boek is toegepast. Bijvoorbeeld: staat er ‘peper’, dan wordt er versgemalen zwarte peper bedoeld.

Het begin van de dag is, zoals gezegd, ook het begin van de recepten. Zelf granola maken, voor in de kokosyoghurt met peer bijvoorbeeld. Of zelf knisperig knäckebröd bakken? Het lijkt écht heel eenvoudig! Een vissige visvrije spread maken? Dat ‘geheim’ ga ik hier natuurlijk niet verklappen, maar daar is een foefje, of liever gezegd een ingrediënt voor.
Het hoofdstuk met de salades is heerlijk kleurrijk. Of je nu de boerenkoolsalade of de Thaise all-inclusive salade maakt, je bord (en dus je oog) wordt echt verwend met een rijk palet aan kleuren, maar natuurlijk ook met smaken. En er staat zelfs een groene Tik Tok-salade in, waar Antoinette en Eva nog wat op smaak gemaakt tempeh aan toevoegden.

Behalve ‘de makkelijkste en lekkerste tomatensoep aller tijden’ vind je ook een winterse Toscaanse broodsoep (rebollita) met homemade vegan parmezaan. Want die kaas…  Gelukkig is er een manier om ook die smaak te benaderen. En de ‘snelle spicy miso-ramen’ wordt gemaakt met havermelk barista.

Wat ook met havermelk barista wordt gemaakt is de Creamy pasta al limone met groene asperges. Ik maakte een half recept voor twee personen. En oh wonder, de halve liter bouillon/havermelk barista werd volkomen geabsorbeerd door zo’n 250 gram linguini die ik gekozen had. Wat overblijft is een heel geurige, romige pasta, waar je, mede door de knoflook en citroen, niets anders meer bij nodig hebt. Heerlijk!
De volgende op mijn lijstje is Knolselderijlasagne met cheesy cashewroom. Ik heb hoge verwachtingen. Of worden het toch de Koreaanse groentepannenkoekjes, of de Catchy sushi?

Voor erbij of tussendoor is supersnel supervers platbrood natuurlijk altijd lekker en zeker als het uit je eigen pan komt. Maak er de heerlijke Baba ganoush bij en je bent al blij. Zou je tofu willen eten, maar vind je er eigenlijk niet zoveel aan? Probeer dan de sticky tofu, die volgens de makers de beste tofu is.

De nagerechten heten gelukkig gewoon toetjes. Zelfs als het feestelijke appelroosjes zijn. Of een fris drankje: Rosé-sangria met grapefruit en passievrucht. Het ‘No bake dadel-biscuittaartje’ zal het in elk seizoen goed doen bij een geurig kopje thee. Of natuurlijk bij de ‘No guilt mangomilkshake’.

Dat vegan eten niet hetzelfde is als afzien hebben Antoinette en Eva in Repeat wel overtuigend weten te brengen. De recepten worden voorafgegaan door een korte uitleg, vaak met nog met een extra tip. Bij elk recept staat ook, voor zoverre relevant, hoelang de voorbereiding duurt, wat de hoeveelheid is, de oventijd, de tijd dat iets moet opstijven of weken en hoelang je het moet invriezen voordat je het kunt eten.
Het boek is gebonden, heeft een harde kaft en blijft tóch goed openliggen. Fijn.

Eet je al vegan? Dan is Repeat een fijne, beproefde, aanvulling op je repertoire. Sta je nog voor de drempel of wil je er alleen af en toe overheen? Dit boek gaat je helpen om ook van deze maaltijden kleine feestjes te maken.

Repeat | Eva Koffeman en Antoinette Hertsenberg
Spectrum | €32,50
ISBN 9789000392476
Fotografie: José van Riele en Mark Uyl