Banana! De Minions zijn er gek op en maakten er een eindeloos liedje over, sporters zijn fan en er zijn maar weinig kinderen die er niet mee opgroeien: de banaan. Zelf hou ik niet zo van zo’n kromme gele uit-de-hand (want vaak net te onrijp of te zacht, jakkes), maar in mijn huishouden zijn ze desondanks onmisbaar. In de eerste plaats als gezond ontbijt en tussendoortje voor het pubervolk, maar sinds ik het bananenbrood heb ontdekt ook als bak-ingrediënt. Een boekje met dertig banaanrecepten, zoals Banaan van Sam Brooks, is hier dus heel welkom.

Allemansvriend en alleskunner wordt de banaan genoemd. Ze (de banaan is bij voorkeur vrouwelijk, zegt Van Dale) doet het goed in smoothies, havermout bowls en ijs. Maar ook kun je banaan gebruiken als vervanger van ei, boter én suiker in je baksels. Dat levert bijvoorbeeld vegan cake en koek op. In Banaan is een deel van de recepten ook nog glutenvrij, zodat iedereen ervan kan genieten.

Bananenpannenkoekjes, brownies en banoffee: die mogen natuurlijk niet ontbreken. Het  bananenbrood is een oude bekende, maar er zijn ook recepten die je meteen nieuwsgierig maken. Winterse griesmeelpap met banaan, ahornsiroop en hazelnoot. Matchacupcakes met suikerpinda’s (wat een goed idee!). Pompoen-zonnebloemkoekjes. Een vegan no bake pindakaascheesecake met cashewnoten. Gebakken banaan met gezouten karamelsaus. Allemaal niet ingewikkeld, wél verwennerij. Die banaan, die verdient deze plek in de spotlights.

Bananenmilkshake met pindakaas
Wil je je dag goed beginnen? Ben je toe aan een oppepper? Maak dan deze vegan en glutenvrije bananenmilkshake met pindakaas.

Ingrediënten (voor 1 glas)
1 grote, overrijpe banaan
200 ml ongezoete amandeldrink
2 volle el pindakaas
3 ijsblokjes
agavesiroop*
pindakaas*
fijngehakte pinda’s*

* Naar smaak. Kun je ook weglaten.

Bereiding
– Doe de banaan, amandeldrink, pindkaas en ijsblokjes in een blender en pureer.
– Als je van een zoete milkshake houdt, kun je een paar keer een theelepel agavesiroop toevoegen tot de milkshake zoet genoeg is.
– Schenk in een glas en voeg eventueel een schepje pindakaas toe en wat fijngehakte pinda’s. Serveer direct.

Banaan: 30 verrassende recepten | Sam Brooks
€ 10,99 |Uitgeverij Becht
ISBN 9789023016588