De Provence blijft tot de verbeelding spreken. Zon, lavendel, kleine dorpjes met boerenmarkten. Overal restaurants en cafés met terrassen waar het goed toeven is. Ook chef-kok Alex Jackson, eigenaar van het Londense restaurant Sardine, heeft een enorme passie voor de Provence en de Zuid-Franse keuken. Maar voor Alex Jackson en zijn restaurant geen haute cuisine. De gasten noemen zijn keuken ‘ouderwets’ en daar is hij wat trots op.
Zijn Provençaalse keuken is rustiek en boers en draait om eenvoud en goede ingrediënten.

In het voorwoord van zijn boek ‘Provence, heerlijke seizoensgerechten uit Zuid-Frankrijk’ vertelt hij daar uitgebreid over. Eigenlijk heb ik spijt dat ik dat voorwoord gelezen heb. Want hij geeft de titels van een aantal kookboeken die zich concentreren op de Zuid-Franse keuken en als kookboekliefhebber ga je die dan allemaal bekijken en aan je wensenlijst toevoegen.
Laten we beginnen met het boek van Alex Jackson. Daar zijn we voorlopig wel even zoet mee.

Het boek bevat vier hoofdstukken: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Er is niet echt een onderverdeling in voor- hoofd- of nagerecht maar je ziet aan de recepten wel wat je maakt. Aan het einde van ieder hoofdstuk staat een “Grande Bouffe” met de bijbehorende recepten. Dat is een uitgebreid menu zoals dat één keer per maand geserveerd wordt in het restaurant. De liefhebber van de Provençaalse keuken zal watertandend door het boek bladeren. Niet alle gerechten zullen door de doorsnee hobbykok gemaakt worden. Krokante varkensoren en appelaïoli is niet echt een gangbaar gerecht. Maar ook dat is de Provençaalse keuken. We zien een aantal klassiekers met soms wat eigenwijze aanpassingen van de chef-kok.

Je zult niet altijd makkelijk aan de juiste ingrediënten kunnen komen maar improviseren mag. In de lente maken we lichte gerechten zoals salade van voorjaarsgroenten, couscous en kruiden of een Provençaalse knoflooksoep met saffraan, salie, zuring en ei. In de zomer zien we een tarbotsalade met snijbonen en walnootvinaigrette met als dessert een panna cotta met in pastis gepocheerde kersen. In de herfst wordt het al wat koeler en serveren we rode paprika gekookt in rode wijn met basilicum en crème fraîche met daarna een zoete fougasse met oranjebloesemwater, kersen en slagroom. In de winter kan het koud zijn in de Provence en een stevige maaltijd gaat er dan prima in. Dan maken we een aardappelsoep met spek, kastanjes en rozemarijn of een gratin van venkel en radicchio. De stoofschotel met pens sla ik even over.

Van veel gerechten zien we mooie foto’s. Bij de “Grande Bouffe” staan leuke kindertekeningen en er is een uitgebreid register op ingrediënt. Je kunt de inhoudsopgave zien in het inkijkexemplaar. Altijd hulde daarvoor want dan weet je wat je kunt verwachten. En je ziet vast een aantal recepten met foto’s.
‘De Provence, heerlijke seizoensgerechten uit Zuid-Frankrijk’ is om bij weg te dromen en terug te denken aan warme, zonnige vakanties.

Provence – Alex Jackson – Good Cook – ISBN 9789461432186 – €25,95