De namen Shuki Rosenboim en Louisa Allan zullen in eerste instantie geen belletje doen rinkelen. Dit tweetal heeft samen een horecazaak genaamd Very Good Falafel in een voorstad van Melbourne waar ze falafel verkopen. Daarnaast maken zij elke dag vier verschillende salades op basis van producten die op dat moment verkrijgbaar zijn op de lokale markt. Elke dag bedenken ze een nieuw salademenu waarbij ze gebruik maken van hun favoriete ingrediënten. De lekkerste salades en bijgerechten hebben ze nu gebundeld in hun eerste boek: Midden-Oosterse salades. Hiermee willen zij mensen inspireren om dagelijks thuis lekker te eten. Met als inzet dat de kwaliteit hoog is en de prijzen laag zijn. Een filosofie die ze ook in hun horecazaak toepassen.

Shuki en Louisa ontmoetten elkaar jaren geleden in een studentenhuis en begonnen met het verkopen van dips op farmers markets (boerenmarkten). Dit bleek een succes en ze besloten Very Good Falafel te openen. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en ligt Midden-Oosterse salades in de winkel. Shuki is geboren in Israël en heeft Irakees-Roemeense voorouders. De traditionele familierecepten van Shuki’s moeder vormen de basis voor de salades. Verwacht veel tahin, geroosterde groenten, fruit en (verse) kruiden. De recepten zijn simpel en de salades dienen vooral als bijgerechten. De ingrediëntenlijst is over het algemeen kort, maar er wordt niet ingeleverd op smaak. De salade met komkommer, dadel en pistachenoten hebben we al geproefd. Het is een goed voorbeeld van de rest van de recepten: het is vlot te maken en het resultaat is lekker.

De titel van het boek Midden-Oosterse salades is wellicht een beetje misleidend, want we vinden niet alleen maar saladerecepten in het boek. Rode paprikarolletjes, gevulde vijgen en ovenschotel van chermoula en groente zijn enkele voorbeelden van andere bijgerechten. Verder zien we in de recepten dat er veel gebruik wordt gemaakt van fruit. Denk aan een salade van kersen, walnoten, koriander en groene chilipeper of een salade van gerookte druiven, pistachenoten, sumak en granen. Het is aan jou om te bepalen of je dit juist een plus of een min vindt.

Midden-Oosterse salades is trouwens helemaal vegan. De hoofdstukken zijn ingedeeld volgens de vier seizoenen, wat het makkelijk maakt om met het jaargetijde mee te koken. Shuki en Louisa geven verder aan dat als je twee of drie gerechten bij elkaar voegt en het samen serveert met een pita met falafel, je dan een volledige maaltijd hebt.

Midden-Oosterse salades is een leuk boek voor diegenen die inspiratie zoeken voor salades als bijgerecht. Het fijne aan de recepten is dat ze snel en simpel zijn, maar desondanks origineel zijn qua samenstelling en smaak. Voor sommigen zal het een plus zijn dat het boek vegan is. De vrolijke smakelijke foto’s maken het geheel compleet.

Midden-Oosterse salades | Shuki Rosenboim & Louisa Allan | ISBN 9789461433008 | Good Cook | €25,95