De afgelopen jaren verschenen veel kookboeken gemaakt door foodbloggers. Nou ja, foodblogsters dan. De dames waren ver in de meerderheid. De meeste foodbloggers zijn dan ook vrouwen. Niet omdat er geen mannen over voeding schrijven. Zeker niet. Maar de mannen die over voeding schrijven willen lang niet altijd foodblogger genoemd worden. Men zou maar eens kunnen denken dat je geen expert bent en je gaan vergelijken met de gewone doorsnee foodblogger. Poeh poeh! Dat moeten we niet willen.

Walter Luitwieler, beter bekend onder de naam “De man die koken kan” heeft van al deze pretenties geen last. Hij is, ondanks een baan en een druk gezin, sinds een jaar of drie/vier foodblogger en heeft nu zijn eerste eigen kookboek geschreven met uiteraard de titel De man die koken kan. Hij steekt niet onder stoelen of banken dat hij geen kok is en ook geen voedingsdeskundige. Hij doet niks meer of minder dan zijn eigen goede verstand gebruiken en vooral zijn liefde voor lekker eten overbrengen. Want dat hij van lekker eten houdt is wel duidelijk.

Na de openhartige en hier en daar humoristische inleiding waarin we Walter een stuk beter leren kennen volgt het hoofdstuk Uitleg bij de recepten. De wat meer ervaren hobbykok kan dit hoofdstuk snel doorbladeren maar voor de beginnende kok is het aan te raden om het zorgvuldig te lezen. En wie houdt er nog rekening met beginnende koks tegenwoordig? Vrijwel alle kookboeken gaan ervan uit dat iedereen alles maar weet. Walter niet want die heeft zelf ook met vallen en opstaan  leren koken en weet dus waar je op moet letten.
Koken en eten moet altijd een klein feestje zijn en derhalve lezen we niets over calorieën, voedingswaarden en al dat soort zaken. We gaan ongecompliceerd en zonder poespas koken.

De recepten zijn onderverdeeld in vier hoofdstukken. We beginnen met Ontbijtrecepten voor alle dagen van de week. Van Banaanpannenkoeken met pindakaas-honingsaus tot Pansandwich met spek, ei en cheddar. Of een Ontbijtsorbet met havermout en ook het Volkoren noten-rozijnenbrood van zijn moeder. Allemaal even heerlijk.
Het tweede hoofdstuk gaat over de Avondmaaltijden voor alle dagen van de week. Je komt thuis van een drukke dag en wilt toch lekker eten. Dus wat dacht je van Snelle babi pangang met speklappen en doperwtenrijst. Of Ovenrisotto met wortel, snoeptomaten, crème fraîche en gebakken scholfilet. Je kunt ook kiezen voor Viskoekjes met mangochutney of zoete chilisaus of Bloemkoolpuree met gepaneerde kippendijfilet uit de oven en gebakken paddenstoelen.
Dan volgt hoofdstuk drie met Maaltijden voor bijzondere momenten. Deze gerechten vergen iets meer tijd maar dan staat er ook Vier kazen pasta uit de oven met gekruide kip en rucola op tafel. Of Tortilla’s met ceviche van zalmfilet, avocadosaus en ananassalade. Het vierde hoofdstuk gaat over Desserts en gebak. Alleen al het lezen van de titels van de gerechten is heerlijk! Oreoscharrelaars met romige Oreosaus en gesmolten Nutella en wat dacht je van een Toblerone cheesecake of zelf ijs maken zonder ijsmachine. Het komt allemaal aan bod.

De foto’s van de gerechten heeft Walter zelf gemaakt. De foto’s van hemzelf en een aantal sfeerbeelden zijn van Jordi Huisman. Walter Luitwieler is een hobbykok die niet alleen dol is op lekker eten maar ook spannende combinaties durft uit te proberen. Want uitproberen doet Walter alle gerechten en vaak meerdere malen net zolang tot het naar zijn zin is. En dat zie je aan het eindresultaat. Alle tijd en moeite die hij erin gestoken heeft maken dat het een heel lekker en goed bruikbaar kookboek is geworden waar zowel de onervaren als de ervaren hobbykok veel plezier van zullen hebben. Op Bol.com staat een uitgebreid inkijkexemplaar waarin je ook de index kunt zien. Op naar deel twee!

De man die koken kan – Walter Luitwieler – Aerial Media – ISBN 9789402601749 – €24,95

Bekijk op bol.com