Het boek Proeven van Italië.

Link naar het inkijkexemplaar op Bol

Wauw, wat een boek! Dat was direct mijn eerste gedachte toen Proeven van Italië op de deurmat viel. Met 400 bladzijden, 3 kilo en een afmeting van 25×33 cm is dit boek een echte pil te noemen. In Proeven van Italië ontdek je met behulp van foto’s, illustraties en teksten alle ins-en-outs van de Italiaanse keuken.

Wellicht zul je denken dat Proeven van Italië het zoveelste Italiaanse (kook)boek is. Dat is niet zo, dus stop niet direct met lezen. Het valt eigenlijk met geen pen te beschrijven wat de inhoud van dit boek is. Het is een kookboek met recepten, een geschiedenisboek over de historie van Italië in culinaire context, een lesje aardrijkskunde over de herkomst van ingrediënten en recepten. En ook is het een kunstboek, vanwege alle prachtige illustraties en foto’s. Je leert er over eetgewoonten, hoe je op respectvolle wijze een maaltijd bestelt in een restaurant en het verschil tussen al die soorten kazen die Italië kent. Eigenlijk is het een encyclopedie (of wellicht zelfs een magnum opus) over culinair Italië, met daarin alles wat je wil weten over de Italiaanse eetcultuur.

Elke bladzijde is een kunstwerk. Zo kan het een infographic zijn over de herkomst van een product, ingrediënt, gebied of maaltijd. Als voorbeeld: op de pagina citrusvruchten zien we 25 soorten citrusvruchten gefotografeerd met daarbij uitleg over oorsprong, smaak en gebruik van elk type vrucht. Op een andere pagina lees je over de achtergrond van het klassieke Romeinse pastarecept cacio e pepe, inclusief recept en korte geschiedenis over het gerecht. Weer een andere pagina heet ‘pasticceria napoletana’ met daarbij prachtige illustraties met uitleg over elf gebakjes uit Napels.

Zoals je ziet: het boek is allesomvattend en zelfs een goede schets van het boek geven is lastig, want elke bladzijde staat op zichzelf. Op internet is gelukkig een inkijkexemplaar te zien om je een idee te geven van de inhoud. Het is soms zelfs overweldigend als je ziet wat er allemaal in staat en wat er allemaal nog te leren is. Noem een onderwerp en je zult het zeker in Proeven van Italië terugvinden.

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat de voorkant van het boek het minst aantrekkelijk is. Mijn advies: wanneer je dit boek ziet liggen in de boekhandel, pak hem op en blader er doorheen. Laat je verwonderen door alle informatie die het boek te bieden heeft. Het boek is groots, zowel letterlijk met drie kilo als met zijn inhoud. De Zilveren Lepel is een klassieker van de Italiaanse keuken, maar wat mij betreft is Proeven van Italië de nieuwste klassieker. Het boek is behoorlijk aan de prijs, maar dit is te rechtvaardigen. Het perfecte cadeau voor elke kookliefhebber en zelfs voor een kookboekliefhebber die al een kast vol (Italiaanse) kookboeken heeft. Proeven uit Italië is uniek en nergens mee te vergelijken, een must!

Proeven van Italië | Francois Régis-Gaudry | ISBN 9789401497206 | Uitgeverij Lannoo | 59,99 euro