Een naslagwerk voor makkelijk en lekker koken

Bakplaatbijbel

Link naar Bol.com

Janneke Philippi is voor kookliefhebbers waarschijnlijk een bekende naam. En als dat nog niet zo is, dan toch zeker na deze Bakplaatbijbel. In deze reeks zijn ook al veel titels verschenen, dus grote kans dat je er al eentje van hebt. En nu dan deze nieuwe met de bakplaat als drager van je gerechten. Misschien doe je dat al vaker, vanaf nu zal je je nog bewuster zijn van alle mogelijkheden. Jannekes man Serge Philippi tekent voor de foto’s in dit dikke boek.

De indeling van de Bakplaatbijbel is zoals we in deze serie gewend zijn. Een introductie over hoe je het boek gebruikt en wat je erbij nodig hebt. Speciale aandacht gaat ook uit naar het opschalen van hoeveelheden en aantallen voor wanneer je grotere gezelschappen gaat verwennen met je kookkunsten. Want ook daar lenen bakplaatgerechten zich natuurlijk heel goed voor.
Het hoofdstuk met de basisrecepten geven je precies dat: een aantal sauzen en pesto’s, croutons, vinaigrettes en een pizzadeeg. Altijd handige recepten om je gerechten mee aan te kleden.

En dan gaan we echt van start met bakplaten vol lekkers: met vlees, vis, groenten tot en met kaasfondue in het vega-hoofdstuk, plaattaarten, plaatbroden, maar er zijn ook saladesuggesties voor erbij, zoetigheden en, last but not least: het hoofdstuk ‘no waste’. Want wat te doen met de restjes van je royale bakplaatgerechten? Precies, verwerken tot een lekkere lunch, een nieuwe ‘gratis’ bakplaattaart of omtoveren in een salade? Je krijgt er volop tips over.
Het leukste van al deze recepten is dat je er zelf misschien nog wel evenveel ideeën bij krijgt. Het werkt erg inspirerend om al die mogelijkheden te zien. Je reist als het ware de hele wereld over, want de mogelijkheden zijn letterlijk grenzeloos.

De foto’s zijn heerlijk! Behalve dat het er allemaal even smaakvol uitziet, krijg je er gelijk mooie ideeën over de opmaak van je plaat bij. Want al lijkt het snel een rommeltje te kunnen worden, als het een mooi ogend rommeltje is, ziet het er superrijk uit, zo’n volle bakplaat. Je kunt dat bereiken door een bepaald ritme na te streven, symmetrie aan te brengen of te segmenteren. En als dat niet lukt, zijn kleuren en contrasten ook prachtig om mee te spelen. Bekijk de foto’s met aandacht en je ziet vanzelf waar het aan ligt, dat het er zo mooi uitziet.

Was je al een groot fan van je oven? Dan wordt met de Bakplaatbijbel nu dus waarschijnlijk ook je bakplaat je beste vriend. Laat je inspireren, deel uit, wees gul. Het kan allemaal!

Bakplaatbijbel | Janneke Philippi
Carrera Culinair | €34,99
ISBN 9789048866526