Oklava - Selin KiazimOklava is een ode aan de Turks-Cypriotische keuken. Het woord Oklava betekent ‘deegroller’. De schrijfster van het boek, Selim Kiazim, is geboren en getogen in Noord-Londen maar was altijd omringd door Turkse en Griekse Cyprioten die allemaal in dezelfde buurt woonden. Een groot deel van haar familie woont op Cyprus en daar komt ze vaak. De keuken van Cyprus is een echt mediterrane keuken terwijl men in de Turkse keuken meer gebruik maakt van specerijen. Selim Kiazim is kok geworden en leerde alles over de Franse keuken. Maar de gerechten die ze haar hele jeugd thuis op tafel zag verschijnen lieten haar niet los en uiteindelijk opende ze, na heel wat omzwervingen, haar eigen restaurant onder de naam Oklava. De moderne Turks-Cypriotische gerechten staan centraal op de menukaart.

Het boek Oklava is een stevige hardcover met prachtige foto’s en heerlijke recepten. De hoofdstukken zijn achtereenvolgend: Salades & tussendoortjes, Brood & hartig gebak, Vlees, Zeevoedsel, Groenten & granen, Dranken, Dressings, dips & hapjes en Zoetigheid. De kleuren en geuren spatten van het papier. Je voelt bijna de zon als je leest over een Tomatensalade met granaatappelpitjes en peterselie of Pittige rodenlinzenköfte met sla, lente-ui en citroen.

Maar er zijn ook heerlijke zoetigheden als Siroopcake gevuld met ricotta en walnoten of een Chocolade-pruimendelicatesse met kardemom. Of een keur aan kleine bijgerechten en dressings. Bijvoorbeeld Simpele yoghurt met gedroogde chilipeper, Ingemaakte rodekool, een Sumakdressing voor over de geroosterde chilibloemkool of een bijzondere Sherryazijnkaramel voor over hartige gerechten of gegrilde vis.

En zo gaat het maar door. Pagina na pagina met heerlijkheden die zelfs in de winter de zon laten schijnen. Bij veel recepten wordt een stukje geschiedenis of een persoonlijke herinnering gegeven.  Op Bol.com staat een inkijkexemplaar met wat recepten en foto’s. Smullen dit boek!

Bekijk op bol.com

Oklava – Selin Kiazim – Veltman Uitgevers – ISBN 9789048315284 – €25,–