Milou van der Will kennen we wellicht van haar eerdere succesvolle boeken Vegan East en Vegan summer. Als derde generatie indo komt zij met een nieuw kookboek: Vegan comfort, plantaardig comfort food met oosterse smaken. In dit boek met meer dan honderd plantaardige recepten neemt zij je mee in gerechten ‘die de dag laten zijn’.

Vegan comfort is opgedeeld in acht hoofdstukken, waarbij er gekozen is om de hoofdstukken te rangschikken op hoofdingrediënt (noedels, curry’s, buns etc.) in plaats van de traditionele indeling van ontbijt, lunch en hoofd. Dit maakt dat het boek goed navigeerbaar is. We kennen allemaal wel die stressvolle dag waarin we precies weten waar we zin in hebben, bijvoorbeeld een dampend bord verse noedels, maar uiteindelijk geen zin hebben om kookboeken volledig door te spitten op zoek naar dat ene gerecht. Mocht er op een ander moment meer tijd zijn, dan kan er aan de slag worden gegaan met de recepten voor het zelf maken van diverse type noedels (denk hierbij aan jelly-, ramen- of udonnoedels). Daarbij, het zelf maken van zulke basale basisingrediënten is ook comfort, maar op een andere manier.

 

 

Er wordt in het boek niet bezuinigd op moeilijkere verkrijgbare ingrediënten, die voornamelijk bij een toko te verkrijgen zijn. Dit kan gezien worden als een voor- en nadeel. Er wordt immers niet beknibbeld om een authentieke oosterse smaak te krijgen, maar dit maakt het voor mensen zonder toko in de buurt iets moeilijker om de ingrediënten te verkrijgen. Denk hierbij aan dingen als shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder) en Shaoxing (Chinese rijstwijn). Gelukkig staan er ook tal van toegankelijke recepten in, zoals pompoen masala, 10-minuten-pinda-noedels en miso-linzenstoof met pastinaakpuree. Allemaal gerechten die je goed doen verwarmen na een gure herfstdag en bomvol smaak zitten. Verder vinden we in het boek (non-)alcoholische dranken en zoete gerechten.

Hoewel er de afgelopen jaren een enorme toename van vegan kookboeken is, is dit een boek om in je kast te hebben. Met het boek Vegan Comfort bewijst Milou maar weer eens dat de Oosterse keuken bij uitstek de ideale keuken is om eens een dagje plantaardig te koken, zonder dat daarbij wordt ingeleverd op smaak. Goed voor mens en milieu; als dat toch niet ultiem comfort food is.

Vegan Comfort – Milou van der Will – Good Cook – ISBN 9789461432612 – € 30,95