Boekoe Kita betekent ‘ons boek’. De eerste uitgave was een hardcover en werd genomineerd voor de verkiezing van het Kookboek van het jaar. Die eerste uitgave was, tot groot verdriet van velen, heel snel uitverkocht. De prijzen voor een tweedehands exemplaar lopen dan soms de spuigaten uit. En nu is er een heruitgave in paperback voor een prima prijs. In deze serie, want zo mogen we dat onderhand wel noemen, schreven Mirjam van der Rijst en Harold Pereira de titels Boekoe Bangsa en Boekoe Kita. Het derde boek met de titel Boekoe Bagoes is een verzameling recepten uit de eerste twee titels. Maar de echte liefhebber wil natuurlijk alle recepten.

In Boekoe Kita vertellen elf liefhebbers van de Indonesische keuken hun verhaal. Hoe zijn ze hier terechtgekomen en van wie leerden ze koken? Mooie en boeiende stukjes geschiedenis waar altijd hun geliefde keuken centraal staat. Ieder heeft zo zijn eigen specialiteit en voorkeur. Zo verwennen Keng en Joyce (de ouders van Harold Pereira) ons met recepten waarin ketjap een belangrijke rol speelt. We zien van de andere liefhebbers recepten met kokos of met pepers. Heerlijke recepten die uitnodigen om direct aan de slag te gaan. Er zijn twee receptenlijsten achterin het boek. De eerste met de Indonesische namen en de tweede met de Nederlandse. Je zult dus altijd snel terugvinden wat je zoekt.

Er staan verrassend veel recepten in Boekoe Kita. Ik heb ze geteld en ik kom uit op 114 recepten die in de receptenlijst zijn onderverdeeld in 13 groepen zoals bijvoorbeeld vleesgerechten, gevogelte, vis, vegetarisch en ga zo maar door. Dit alles is ook nu weer voorzien van prachtige foto’s van de onvolprezen Harold Pereira.
De recepten zijn echt door iedereen te maken en ook geschikt voor mensen die nu pas kennismaken met de Indische keuken. Bij iedere toko zul je vinden wat je nodig hebt om bijvoorbeeld kipstukken gestoofd in koenjit-kokossaus, dikke omelet met klapper, sambal en goela djawa of gebakken vis met hete geurige saus te maken.

De recensies op Bol.com liegen er niet om en maken dat je dit boek zeker aan zult willen schaffen. Voor 15 euro krijg je heel veel kookboek voor je geld en je zult nog jaren met heel veel plezier koken uit Boekoe Kita.

Het inkijkexemplaar op Bol.com geeft alvast wat recepten prijs.

Boekoe Kita | Mirjam van der Rijst en Harold Pereira
Uitgeverij Terra | €15,–
ISBN 9789089898586
Dit boek kwam tot stand met medewerking van:
Ingmar Niezen, Martien Holtzappel en Yosara Geerlings