Sophie Matthys schrijft kleine maar fijne kookboeken die meestal maar één onderwerp behandelen. In haar nieuwste boek zijn dat curry’s. Wat is een curry eigenlijk? Sophie legt dat in het voorwoord haarfijn uit. Het komt erop neer dat een curry een saus of pasta is met een samenstelling van verschillende specerijen en kruiden. Het woord curry betekent ‘saus’. Je begrijpt dus wel dat er heel veel verschillende curry’s zijn die allemaal hun eigen specifieke kruidenmengsel bevatten.

De oorsprong van de curry ligt in Azië. De Engelsen brachten in de zeventiende eeuw de curry mee haar huis en sindsdien zijn ze er gek op. Een curry kan van alles bevatten. Vlees, vis, gevogelte en vooral veel groente. Na de inleiding volgt een aantal korte hoofdstukken met informatie over de specerijen, de soorten curry’s en wat je in huis moet hebben. In het eerste hoofdstuk, de basis, maken we chapati’s (ongerezen platte broodjes), wat drankjes en vooral verschillende currypasta’s. Die kun je kant en klaar kopen maar zelf maken is wel zo leuk en helemaal niet moeilijk. Je kunt ze invriezen zodat je altijd een zelfgemaakte curry in huis hebt.

Dan volgen de hoofdstukken Kip en gevogelte, Veggie, Rund, Lam en als laatste Vis en zeevruchten. Bij elkaar toch zo’n 50 recepten dus voorlopig kun je heel wat verschillende curry’s op tafel zetten. Uiteraard staat de beroemde Chicken tikka masala er ook in. Net als de Indiase boterkip, een groene curry van kip en Thaise aubergines. Er is een hele rij curry’s met groente zoals gemengde groentecurry met kokos en kurkuma, rode curry van geroosterde bloemkool, pompoen en wortel of een gele curry van aardappel en spinazie.

De penang curry van rund doet een beetje Indonesisch aan en de Iraanse lamscurry met kweeperen moet je echt een keer maken. Wanneer krijg je nou de kans om kweeperen te gebruiken? Nu dus.
Groene Thaise currysoep met scampi’s ziet er heerlijk uit. Net als de Scampi’s in een zoet-scherpe curry. Viscurry met zwaardvis en (onrijpe) mango kan niet anders dan een topper zijn. Zoals altijd in de boeken van Sophie Matthys zijn er ook nu weer smakelijke foto’s van het eindresultaat.
Voor de liefhebbers van een goede en vooral heel simpel te maken curry is dit een aanwinst!

Curry’s – Sophie Matthys – Manteau – ISBN 9789022336496- €19,99