Tijdens haar opleiding tot diëtiste had Yvonne Lemmers geleerd dat mensen die gewicht wilden verliezen het beste vetarme, koolhydraatrijke maaltijden konden nemen. Zelf merkte ze dat ze hierdoor juist zwaarder werd en minder energie kreeg. In 2004 besloot ze het roer om te gooien en stapte ze over op een koolhydraatbeperkte, niet-vetarme voeding. Het gevolg was dat ze meer energie had, zich beter voelde en overtollig gewicht verloor.

Een jaar later begon ze met de begeleiding van mensen bij het overstappen op de nieuwe manier van eten. Inmiddels heeft ze al vele mensen begeleid, zowel in real life als online door middel van een forum en een Facebookgroep. Een jaar of 8 geleden bracht Lemmers haar eerste boek in eigen beheer uit, waarin ze vertelde over afvallen en op gewicht blijven dankzij haar methode Grip op koolhydraten.

Onlangs verscheen bij uitgeverij Kosmos haar vierde boek, Grip op koolhydraten, met dagmenu’s, richtlijnen en recepten. Het is een gewichtig boek, vanwege het stevige papier dat er is gebruikt. Bij het eerste doorbladeren valt het op dat het boek fris is vormgegeven met heldere, vrolijke kleuren. De foto’s zien er zonnig uit. Op sommige bladzijdes verwacht je een foto vanwege het vele wit op de pagina, maar die ontbreekt dan helaas. De trefwoorden boven aan iedere bladzijden zorgen ervoor dat je snel en gemakkelijk de informatie kunt vinden die je zoekt.

De eerste 50 bladzijden zijn gevuld met uitleg, verantwoording en richtlijnen. Na lezing hiervan is het duidelijk wat Yvonne Lemmers bedoelt met koolhydraatbeperkt eten en waarom dat goed is. Ze heeft alle voedingsmiddelen verdeeld over een groene, oranje en rode lijst. Op de groene lijst staan alle koolhydraatarme voedingsmiddelen, op de oranje de koolhydraatrijke voedingsmiddelen. Op de rode lijst staan producten die ‘het afvallen vertragen en producten die hoogstwaarschijnlijk niet goed zijn voor je gezondheid’ en die je beter niet kunt gebruiken.

Koolhydraat arm eten is voor de meeste mensen niet of nauwelijks vol te houden, daarom heeft ze in haar dieet een koolhydratenuurtje opgenomen. Tijdens dat uur kan er, onder bepaalde voorwaarden, koolhydraatrijk eten van de oranje lijst worden genuttigd. Heel goed bedacht, want zo zal het een stuk makkelijker gaan. De koolhydraatarme maaltijden zullen namelijk voor velen een grote uitdaging vormen: het betekent het schrappen van veel vertrouwde etenswaren van het menu, zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Ook is er geen plek meer voor zoete tussendoortjes, die volgens Lemmers overbodig zullen worden als haar methode gevolgd wordt. De koolhydraatarme maaltijden voeden namelijk beter dan koolhydraatrijke maaltijden en zorgen voor langdurige verzadiging.

Om het, degenen die grip willen krijgen op de inname van hun koolhydraten, makkelijk te maken heeft Lemmers complete dagmenu’s opgenomen voor ontbijt, lunch en diner. De bijbehorende recepten staan in het derde gedeelte van het boek. Ruim 90% van de recepten bevat uitsluitend voedingsmiddelen van de groene lijst. En dat zal voor vele lezers een uitkomst zijn, want wat eet je als je je vertrouwde boterham, aardappel, rijst of macaroni niet meer kunt eten?

Het blijkt dat er dan nog steeds volop keuze is. Denk bij het ontbijt bijvoorbeeld aan yoghurt met notenmuesli of kh-arme crackers waarbij Lemmers veel mogelijkheden voor variatie en beleg geeft. Lunchen kan met eimuffins, bloemkoolhuzarensalade of een van de zeven verschillende witlofsalades. Voor het avondeten is er courgettespaghetti met gehakt en champignons, spruitjes uit de wok of bloemkoolnasi. Of wat dacht je van een pizza met een bodem van tonijn en amandelmeel? De muffin in een mok is ook het proberen waard. Makkelijk om te maken, snel klaar en veel mogelijkheden om te variëren met diverse smaakmakers.
Kortom, keuze genoeg.

Grip op koolhydraten nodigt op een prettige, positieve manier uit om de overstap te wagen naar een koolhydraatbeperkt dieet. Yvonne Lemmers heeft een goed oog voor het sociale aspect van eten. Haar dagelijkse koolhydratenuurtje is daarom een gouden greep. Bij een etentje of lunch buiten de deur is het vaak lastig om koolhydraatarm te eten. Nu kan het gepland worden in het koolhydratenuurtje en kan de rest van de dag koolhydraatarm gegeten worden.

Heeft het boek mij ervan overtuigd om voortaan koolhydraatbeperkt te eten? Ja, de gezondheidsvoordelen zijn duidelijk. Wie wil er nu niet meer energie, die paar hardnekkige kilo’s kwijt en letterlijk beter in het vel zitten? Een paar jaar geleden heb ik de ‘snelle’ koolhydraten van mijn menu geschrapt. De positieve impact op mijn gezondheid was enorm. De volgende, logische stap zou het overgaan op een koolhydraatbeperkt dieet kunnen zijn, maar dat is een grote stap waar ik nog even over nadenk.

Grip op koolhydraten – Yvonne Lemmers – Kosmos Uitgevers – € 20,00 – ISBN 978 90 215 6455 5

Bekijk op bol.com