Hebben jullie ook zo’n behoefte aan ‘normaal’? Vroeger toen alles nog gewoon was, was er Koffietijd. Al tien jaar presenteren Loretta Schrijver, Quinty Trustfull en Pernille La Lau elke dag dit televiesieprogramma. De lekkerste recepten uit het decennium staan nu in Made by Koffietijd bij elkaar.
Maar liefst 101 recepten uit de de keuken van Koffietijd. Een mix van gezond, simpel, lekkers bij de koffie, comfort food en uitgebreide weekendgerechten. Voor ieder wat wils en samengesteld door de redactie om hun verjaardag te vieren. Zowaar geen sinecure want het archief telt maar liefst 2500 recepten!

Koffietijd

Wie mochten er kiezen? Nou de hele culinaire redactie, de drie presentatoren en de koks. Loretta Schrijver eet al 30 jaar geen vlees meer en koos als ultiem gerecht de zelfgebakken frietjes van kok Caspar. Pernille La Lau ging ook voor Caspar en wel de kip op blik (beer can chicken). Quinty Trustfull blijkt een liefhebber van zoet; zij kiest de chocolade-pecannotentaart van Hidde.
Dan volgen er zes favoriete gerechten van de Koffietijdkoks. Ieder heeft zo zijn eigen specialiteit. London Loy kookt soulfood met een zoetje, pitje en bite. Pieter Kok (what’s in a name) geeft inspiratie voor doordeweekse gezinsmaaltijden. Jigal Krant is de Midden-Oosten man die vega en vegan kookt, terwijl Klaas van Winsen de klassieke keuken beheerst. Caspar Bürgi kookt met een voorliefde voor de Bourgondische home made keuken. Hidde den Brabander tenslotte is Meester Patissier en bakt de sterren van de hemel.

Het hart van Made by Koffietijd vormt het hoofdstuk met 50 recepten waarvoor je geen keukenprinses (óf prins! denk ik even hardop) hoeft te zijn. Geen culinaire hoogstandjes maar ook geen saaie AGVtjes hoewel een beetje Hollands maal op zijn tijd prima is. Denk aan pompoenpasta, bloemkoolsalade met dressing, quiche met boerenkool en spekjes of een Surinaamse nasi.
Dan volgt een tiental Klassiekers in een apart hoofdstuk. Eggs Benedict, zuurvlees, pizza en erwtensoep staan gebroederlijk naast gazpacho en Tom Yum. Het wordt niet helemaal duidelijk waarom dit klassiekers zijn, maar lekker is het allemaal wel.

Vervolgens tien Feestgerechten. Van Thaise viskoekjes en pretzels tot oesterzwamkroketten en borrelplankjes. Sommige van deze recepten vergen wel tijd en vaardige vingers maar de beloning mag er zijn. De toetjes komen er een beetje bekaaid vanaf: slechts vijf van de 101. Oké vooruit plus eentje extra voor hond Flip. Als afsluiter vind je nog een vijftiental basisbereidingen. Denk aan mayo, pastasaus en picallily.

Gewoon lekkere recepten met een twist en hier en daar een culinaire uitspatting zo zou je dit boek kunnen omschrijven. Een combi van recepten uit Libelle en Delicious..

Dus heb je in deze tijden behoefte aan feel good en kookinspiratie schaf dan Made by Koffietijd aan. Ook als je geen fan bent van Koffietijd.

Made by Koffietijd – Fontaine Uitgevers – ISBN9789059563834 – €22,00