Aflevering 5

We beginnen de verse Masterchefweek met 10 overgebleven kandidaten en een mysterie box. In de boxen zit een persoonlijk item dat is uitgekozen door familie of vrienden. Dit staat natuurlijk garant voor de nodige snikken en tranen. De kandidaten moeten een gerecht maken geïnspireerd op dit persoonlijke item. Een leuke opdracht die tot verrassende gerechten leidt. Zo bouwt de Rotterdammer Robert een kapsalonnetje en eert Olivier zijn tijd in Italië met een vers pastaatje. Stella heeft oesters op drie manieren gemaakt en Jan-Willem haalt zijn inspiratie uit muziek. Laura heeft een gerecht gemaakt met schar en Frederick komt met een gepimpte fruit de mer. Krista heeft coq au vin gemaakt omdat haar vader dat in haar jeugd altijd op verjaardagen maakte en Joset doet heel veel met wortel en dat valt enorm in de smaak bij de jury. De laatsten zijn Ashley, die heeft gekookt met garnalen, en Maretti die als enige een dessert heeft gemaakt. Joset wint deze ronde met glans en de nummer twee is Laura. Zij zijn de teamcaptains voor de volgende opdracht.

En dat is een leuke, want er komen een aantal vleesliefhebbers eten. En voor deze carnivoren moet vegetarisch gekookt worden. De gastchef is Jim de Jong die heel veel werkt met groente, kruiden en bloemen. De gerechten vallen bij de vleesliefhebbers erg in de smaak. Leuk idee: steak tartare van tomaat! Beide teams presenteren leuke en originele gerechten die voor deze fase van de wedstrijd heel goed zijn. Het oranje team wint uiteindelijk en de prijs is: extra tijd! We zijn benieuwd wat dat betekent voor de volgende aflevering.

Aflevering 6

In aflevering 6 moeten de kandidaten voor de eerste opdracht uit twee zakjes blind een kaartje pakken. Het ene kaartje bevat het hoofdingrediënt waarmee ze moeten koken en het andere kaartje bevat het land waarop het gerecht geïnspireerd moet zijn. Leuk, want zo krijgt gekke combinaties waar de creativiteit van de deelnemers moet blijken. Zo maakt iemand die ‘fruit’ en ‘Thailand’ trekt een nagerecht met kokosijs en een mangocakeje. Je moet er maar opkomen. De winnaars van de vorige aflevering krijgen een kwartier extra kooktijd en de kandidaten met de drie best beoordeelde gerechten hoeven niet mee te doen aan de smaaktest die de andere zeven kandidaten moeten doen. Alle ingrediënten zijn gesneden in blokjes zodat ze aan de vorm niet herkenbaar zijn. Daarnaast krijgen ze allemaal een blinddoek om en dan is het proeven maar. De drie eerste kandidaten die een fout maken moeten met dát ingrediënt koken in de eliminatieronde. Een lastige opdracht. Laura moet koken met biet en heeft er dumplings mee gemaakt. Het gerecht ziet er prachtig uit en de smaak van de biet komt er goed doorheen volgens de jury. Jan-Willem heeft als hoofdingrediënt aardbei en heeft die gecombineerd met coquilles. Een bijzondere combinatie en jury vindt het een aardige poging, maar mist de aardbei in de hoofdrol. Joset kookt met radijs en heeft het gecombineerd met een zalmcrème. Lekker, maar niet ieder jurylid is even enthousiast, te veilig. En daarom word zij naar huis gestuurd. In deze fase van de wedstrijd moet je risico’s nemen en gedurfd koken. Volgende week koken we verder met 9 chefs.

 

De twee foto’s van ingrediënten komen van stockfoto site Pixabay