wat je als bbq liefhebber moet wetenHet barbecue seizoen is weer geopend en dus verschijnen er deze dagen verschillende boeken over dit onderwerp. Vandaag bespreek ik ‘Wat je als BBQ liefhebber moet weten’ van Steven Raichlen.

Steven Raichlen is dé BBQ goeroe uit Amerika. Hij heeft barbecuen weer hip gemaakt en laat in talloze boeken zien dat je zoveel meer kunt met een barbecue dan een hamburgertje grillen.

Wat je als BBQ liefhebber allemaal moet weten is geen traditioneel kookboek met recepten. Natuurlijk staan er recepten in, maar ze zijn – net als de rest van het boek – geschreven in de vorm van een ‘how to‘.

In dit boek vind je 400 vragen met daaronder het antwoord. De vragen zijn verdeeld naar onderwerp. Het boek begint met de basis, voor de echte beginner. Hier vind je vragen als ‘wat is de ideale plaats voor een barbecue‘, ‘wat zijn de voordelen van een houtskoolbarbecue‘, uitleg over verschillende soorten barbecues en ‘waarom zit er een deksel bij sommige barbecues‘. Daarna een heleboel vragen over de brandstoffen die je kunt gebruiken en wat de voor- en nadelen ervan zijn. Vanaf pagina 46 leer je hoe je de verschillende soorten barbecues aansteekt en wat vaktermen als ‘direct en indirect grillen‘ betekenen.  Er zijn hoofdstukken gewijd aan roken, gaarheid en veiligheid en je leert alles over het schoonmaken van de barbecue en het onderhoud ervan.

In het hoofdstuk smaakmakers en sauzen lees je alles over soorten zout, rubs, specerijen en kruiden. Hier wordt een recept gedeeld voor een goede basisrub en een basismarinade en lees je wat pekelen is en hoe je dat moet doen. Verder lees je hoe je een hele kip bereidt op de barbecue, hoe je steekvlammen voorkomt door uitsmeltend vet bij het grillen van kip en hoe je kunt bepalen of je vlees gaar is. Verder lees je hoe je een varkensschouder aan het spit bereidt en ook veel over groentebereiding op de barbecue.

Al met al is Wat je als BBQ liefhebber moet weten een informatief boek, waar zowel voor beginners als gevorderden veel informatie instaat. Jammer dat er niet wat meer recepten instaan, maar daar is het boekje waarschijnlijk ook niet voor geschreven. Als je echt lekker wilt leren barbecuen of je wilt een apparaat aanschaffen, dan heb je aan dit boek een goede handleiding.

Bekijk op bol.com

Wat je als BBQ liefhebber moet weten – Steven Raichlen – Karakter Culinair – ISBN 9789045215570 – € 19,99