Soms denk ik: “Als ik groot ben wil ik Mari Maris worden.” Dat kan helaas niet meer want ik ben al groot. Wat wel kan is kijken naar de kookfilmpjes van Mari Maris, luisteren naar haar voorlees-TV op facebook en genieten van haar kookboeken. Ze heeft inmiddels de bijnaam ‘de Groentekoningin’ gekregen en dat is volkomen terecht. Haar Groentebijbel en Saladebijbel en ook haar andere kookboeken zijn een must voor de liefhebbers van groenten. In haar nieuwste boek ‘ À  la minute’ heeft ze groentegerechten verzameld die speciaal gericht zijn op mensen die weinig tijd hebben om te koken of een dagje geen zin hebben om lang in de keuken te staan. Het boek bevat geen vlees- of visrecepten maar Mari doet wel af en toe zuivel in de recepten.

Na het voorwoord en de gebruiksaanwijzing (dringende leestip voor beide) volgen de recepten. Het begint inderdaad heel erg simpel. Gesneden bladgroente (kan van alles zijn) in wat olie roerbakken samen met knoflook. Normaal gesproken is dat geen recept maar een eet-idee. Mari Maris maakt er een recept van door de geroerbakte groente in een geroosterd pitabroodje te stoppen en allerlei variaties aan te dragen om dit oh zo simpele maar wel heel erg gezonde broodje nog verder op te leuken. Dat doet ze met kaas of saus en met het toevoegen van andere groenten. Het ziet er uitermate smakelijk uit.

Bij alle recepten staan een aantal variaties en een kleine inleiding. De teksten zijn van Mari zelf en ze schrijft zoals ze praat dus je hoort voortdurend haar stem in je hoofd. Dat maakt de teksten extra leuk. Ze moedigt de lezer aan om vooral zelf na te blijven denken en lekker te doen wat je zelf wilt. Soms is een recept echt niet meer dan wat inspiratie. Zoals bijvoorbeeld de smeuïge andijvie met een korstje. Dat is fijn natuurlijk maar Mari Maris wil er altijd meer van maken door de eerdergenoemde variaties. De meeste recepten zijn heel origineel en Mari is een meester in het combineren van verschillende groenten. Het ovenschoteltje met paprika (en aardappel en tomaat) zal bij menigeen regelmatig op tafel komen. Net als de prei met komijn en koriander. De kruidig geroosterde biet met bloemkool en wilde rijst of de pastinaakkoek (een soort tortilla) zien er zalig uit. Overigens geldt dat eigenlijk voor alle recepten.

De foto’s zijn oogstrelend mooi. De sfeerfoto’s zijn van Oof Verschuren (ja, inderdaad, de man van Yvette van Boven) dus dan weet je het wel. De receptfotografie is van René Mesman.
Klein minpuntje is het feit dat Mari Maris ervan uitgaat dat de lezer slim genoeg is zodat ze sommige dingen niet uit hoeft te leggen. Weet je niet wat sud ‘n sol tomaten zijn? Dan zoek je het maar op. (Pssst het zijn half gedroogde tomaten). Ze maakt andijvie met kleine boontjes en behalve cannelini boontjes kun je dan, zegt ze, ook Mechelse krombek of lingot gebruiken. Wie geen moestuin heeft zal niet weten waar het over gaat. Google is gelukkig geduldig. Overigens is dit gewoon zeuren in de kantlijn want de ingrediënten die je wellicht moet opzoeken zijn op de vingers van één hand te tellen.

Al met al een geweldig fijn boek en voor iedereen die van groente houdt of meer groente wil eten en snel aan tafel wil een aanrader. Wie een goede indruk wil krijgen en een paar recepten wil zien kan zich tegoed doen aan het inkijkexemplaar op Bol.com.

À la minute | Mari Maris
Carrera Culinair | €31,99
ISBN 9789048856374