Soul Food van Mas van Putten en Carl Lemette (lees hier de recensie) is opnieuw uitgegeven en heeft nu de titel Asian Soul Food. De recepten zijn niet alleen maar Asian want Mas en Carl koken van alles en mengen verschillende keukens met elkaar maar het overgrote deel wel. Lees meer op de website van De vrouw met de baard over hun manier van koken.

De eerste uitgave was in 2017 en de kans is groot dat het toen aangeschafte exemplaar aan vervanging toe is. En kocht je hem in die tijd niet dan krijg je nu een herkansing. We gaan niet opnieuw een recensie schrijven maar plaatsen een recept.

Er staan inmiddels wat recepten op internet dus we kozen niet voor de Ikan lemon zucchini en ook niet voor de Mountain Oyster Balls (oh die saus!!). Google is je beste vriend in deze.

Nee, we kozen voor iets heel simpels. Ik wil er wat om verwedden dat je dit vaak gaat maken als er bezoek komt of lekker voor jezelf. We maken tostada’s met toppings. De tostada’s maak je van wraps die je gewoon in de supermarkt koopt.

Voor 40 tostada’s:

5 wraps uit de supermarkt
500 ml zonnebloemolie
1 theelepel chilipoeder
1 theelepel fijn zeezout

Snijd de wraps doormidden en vervolgens de helften in vier punten. Schenk de olie in een diepe koekenpan en dikke bodem en zet de pan op halfhoog vuur. Zet een bak of schaal klaar en bedek de bodem met keukenpapier.
Wanneer de olie heet genoeg is, bak de wrappuntjes goudbruin in de koekenpan. Let op: dit gaat heel snel. Wanneer het te snel gaat, zet het vuur lager.
Leg de wrappuntjes op het keukenpapier in de bak of schaal en laat afkoelen.
Bestrooi de tostada’s met chilipoeder en zout.

Tip van mij: meng het zout en chilipoeder voor het bestrooien en probeer ook eens andere specerijen.

Een tostada heeft ook een topping nodig. Daar kun je natuurlijk eindeloos mee varieren. In het boek staan twee geweldige toppings. Voor de hummus met pecannoten (oh zalig!) moet je het boek kopen. Dat is toch al een goede tip dus ik zeg, doen.

Dan doen we hier de limoenricotta met mangosalsa. De hoeveelheid is voor 20 tostada’s.

Voor de limoenricotta
500 gram ricotta
sap van 4 limoenen
2 theelepels honing

Voor de mangosalsa
1 rijpe mango
1 rode ui
10 jalapeñopartjes (uit blik)
5 takjes koriander
50 ml olijfolie
sap van 2 limoenen

Bereiden limoenricotta
Doe alle ingrediënten voor de limoenricotta in een kom en meng goed.

Snijwerk en voorbereiden mangosalsa
Schil de mango en snijd hem in kleine blokjes.
Pel en snipper de rode ui.
Snijd de jalapeñopartjes fijn.
Pluk de blaadjes van de koriander en hak ze zo klein mogelijk.

Bereiden mangosalsa
Doe alle gesneden ingrediënten, behalve het limoensap, in een niet te diepe schaal. Voeg de olijfolie toe en meng goed.
Besprenkel de salsa met het limoensap en verdeel, kort voor het opdienen, de koriander erover.

Opdienen
Neem een flinke theelepel limoenricotta en leg deze op elke tostada.
Leg daarop een volle theelepel mangosalsa, betrooi alle tostada’s met korianderblad en eventueel nog wat chilipoeder voor extra spice (het oog wil ook wat).

Je zult heel veel recepten uit dit boek vaker maken. Zoals de simpele maar oh zo geraffineerde Mystery Sauce I en de Mystery Sauce II. Fenomenaal zijn ze. En zo kan ik nog wel even doorgaan. We kunnen alleen maar hopen dat er nog eens een Asian Soul Food deel II zal komen.

Asian Soul Food | Carl Lemette en Mas van Putten
Unieboek Spectrum | €20,–
ISBN 9789000380121