Filip Jans, Carl Surmont en Luc De Raedemaeker stelden een boek samen over stoofvlees met de titel De mijne is de beste, Hét stoofvleesboek.
Zelf zijn ze uiteraard dol op stoofvlees. Na de inleiding met een stukje geschiedenis en een ode aan de combinatie stoofvlees, frieten en bier gaat het boek verder met een keur aan recepten voor de heerlijkste stoofschotels. Ieder recept is afkomstig van een persoon die van mening is dat zijn/haar recept echt het beste is. Eerst lezen we een stukje over deze persoon en hoe ze aan het recept gekomen zijn. Uiteraard zijn er in de loop van de tijd aanpassingen gedaan en zo komt iedereen uiteindelijk bij het ideale recept uit.

De recepten worden uitgebreid besproken en toegelicht. Waar de één bier echt onmisbaar vindt doet de ander er water, wijn of bouillon bij. Maar bier is favoriet; begrijpelijk voor een Vlaams kookboek. De stoofschotels worden niet alleen gemaakt van rundvlees maar ook van varkenswangen bijvoorbeeld. Er zijn traditionele stoofschotels maar ook een rendang en een recept met sterke koffie en cayennepeper. Of met Hasseltse speculaas en wat dacht je van een vegetarische stoofschotel met de naam Biet bourguignon. Of een combinatie van rundvlees, varkenswangen en worst. Allemaal even heerlijk.

De geheimen die leiden tot de beste stoofschotel die je kunt bedenken worden in het boek allemaal prijsgegeven. Stoofschotels zijn echt comfortfood en de liefhebbers kunnen hun hart ophalen in dit verzamelboek. De teksten in het boek zijn van Melanie De Vrieze en de fotografie werd verzorgd door Marleen Daniëls. Het is een mooie hardcover met leuke verhalen, geweldige recepten en veel inspiratie. En uiteraard foto’s van de mensen en de gerechten. De kunst is natuurlijk om aan de hand van al deze inspiratie uiteindelijk te komen tot je eigen unieke “De mijne is de beste” stoofschotel.

Uitgeverij Manteau – €24,99 – ISBN 9789022333044

Koop bij bol.com