Kwarkroomtaart
Het principe van deze taart is hetzelfde als de chocoladetaart: een biscuitbasis met vulling daartussen. Wij maken hem met speltbloem, maar het kan ook gewoon met tarwebloem. Je kunt deze taart ook heel goed glutenvrij maken. Gebruik dan in plaats van bloem maïsmeel of een ander glutenvrij meel.

In de Veldkeuken passen wij de smaak en decoratie van de taarten aan aan wat het seizoen biedt. In de lente gebruiken we aardbeien of frambozen, in de zomer kersen en allerlei bessen, in de nazomer bramen en in de winter gebruiken we sinaasappels. De jammetjes die ertussen zitten veranderen dus ook steeds en om de taarten echt een finishing touch te geven plukken we eetbare bloemen. Viooltjes, madeliefjes, goudsbloemen, dahliablaadjes, rozenblaadjes, oostindische kers, komkommerkruid, noem maar op. Er is meer eetbaar dan je zou denken!

Ingrediënten
Voor het biscuit:
250 g ei, ongeveer 5 eieren
125 g suiker
100 g spelt- of tarwebloem
25 g maizena
beetje boter en bloem (voor het bestuiven van de bakvorm)

Voor de vulling:
600 g slagroom
150 g suiker
250 volle kwark
30 g citroensap
jam ertussen (stem de smaak af op de vruchten die je gaat gebruiken: kersen, sinaasappelmarmelade, aardbei, bosvruchten, bramen, etc.)
likeur, naar smaak
witte chocolade
vers fruit
bakvorm van ongeveer 22 cm doorsnede
Verwarm de oven op 180° C.
Voor het biscuit:
Breek de eieren in een grote kom (het liefst een roestvrijstalen). Voeg de suiker toe en roer even goed door. Laat de gootsteen voor de helft vollopen met heet water (geen kokend water, anders stollen de eieren), zet de kom erin en laat het mengsel warm worden tot 38°C (het is handig als je de thermometer hebt, maar je kan het ook gokken en met je hand voelen; het ei moet net lekker warm zijn).
Klop dan het mengsel met de mixer 8-10 minuten op de hoogste stand tot het volume is verdubbeld. Laat de mixer nog 3 minuten op een lage stand nadraaien, dan wordt het luchtig en stevig.
Doe ondertussen de bloem en de maïzena in een andere kom. Meng goed met een garde. Zeef het bloemmengsel in 2 etappes bij het eimengsel en spatel het goed, maar voorzichtig door, tot er geen klontjes meer in zitten.
Vet de bakvorm in met gesmolten boter en bestuif met wat bloem. Verdeel het beslag over het blik en bak de cake 30 minuten op 180°C.

Het recept van De Veldkeuken is te vinden in:
Recepten uit de Bekroonde Kookboeken van het Jaar 2007-2016, De Wonderneming, €24,95, uitgeverij Komma, isbn 978 94 91525 52 0