Edd Kimber is bekend geworden als één van de eerste winnaars van The Great British Bake Off serie en heeft in Groot-Brittannië al meerdere kookboeken geschreven zoals The Boy Who Bakes, Say It With Cake, Patisserie Made Simple, One Tin Bakes en One Tin Bakes Easy. Ook schrijft hij inmiddels voor meerdere kooktijdschriften in Engeland, zoals Olive en Good Food. Dat One Tin Bakes nu ook in het Nederlands verkrijgbaar is als Uit één bakblik werd wel eens tijd kan ik jullie persoonlijk vertellen, want de bakboeken van deze man zijn een genot om uit te bakken.

Uit één bakblik is ingedeeld in de hoofdstukken Cakes, Repen en Koekjes, Gebak en Taart, Desserts en No-Bakes, Broodjes en Brood, Waar vind ik wat en tenslotte Ingrediënten en Keukengerei. Naast de klassieke brownie bakvorm gebruikt Edd Kimber ook een oventhermometer, een pizzasteen en een staande keukenmixer. Dat zijn geen extra essentiële materialen die je nodig hebt om te gaan beginnen met bakken, maar het maakt het hele proces wel een stuk gemakkelijker en vooral een flink stuk sneller.

Bakken blijft wel altijd een precisie bezigheid waarbij het belangrijk is om het recept letterlijk te volgen en de ingrediënten correct af te wegen om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder recept in Uit één bakblik heeft daarom een duidelijke ingrediëntenlijst, die je goed moet volgen. De porties per recept gaan van acht tot wel twintig stuks. De stappen zijn kort en heel duidelijk omschreven en als je deze stappen volgt dan kan je baksel gewoon niet mislukken. Dat is fijn, want ik zie ook wel eens bakboeken waar een recept uit drie pagina’s bestaat en waarbij je halverwege al de weg kwijtraakt.

Voor iedereen die zijn eerste stappen wil gaan zetten wat bakken betreft is Uit één bakblik juist daarom een prima boek om mee te beginnen. Zeventig eenvoudige bakrecepten waar je in ieder geval maar één bakvorm van 23×33 cm voor nodig hebt en natuurlijk een goede weegschaal. Eenvoudig weliswaar, maar wel heel bijzondere internationale recepten die hoog op smaak zijn. Dat maakt dit boek dan ook weer heel leuk voor mensen met al wat meer bakervaring. Iedereen wil tenslotte graag snel iets bakken met een goed resultaat.

Het boek bevat niet alleen recepten voor simpele plaatbaksels zoals een koffiecake, brownie of een vanille cake. Veel van de recepten in dit boek hebben echt een wow-factor! Wat dacht je bijvoorbeeld van een tres leches cake met passievruchten en limoen of een matcharol, gianduja blondies of een grote Portugese custardtaart. Bijzondere broodrecepten zoals babka buns met chocolade en tahin of de frambozen-rozen cheesecakebroodjes die gemaakt worden van een briochedeeg. Voor mensen die houden van Japans brood en patisserie zoals ik, heeft Edd Kimber zelfs een simpel recept voor matcha pan.

Bij ons thuis is besloten dat wij ieder weekend een recept uit dit boek bakken. En eigenlijk hopen we stilletjes dat One Tin Bakes Easy ook snel vertaald zal worden. Als je Uit één bakblik koopt heb je voor een klein prijsje echt heel veel bakplezier!

Wil je meer weten over Edd Kimber:

Website: The boy who bakes.

instagram.com/theboywhobakes

Uit één bakblik | Edd Kimber
Kosmos uitgevers | €18,50
EAN 9789021590325