‘Muziek terwijl u werkt’ van Veronica wie kent dát nog! En het aloude radioprogramma Arbeidsvitaminen van de AVRO blijkt zelfs nog steeds te bestaan (op NPO Radio5). Het gelijknamige kookboek Arbeidsvitaminen heeft niets van doen met de radio maar wel alles met arbeidsvreugde. Want goed eten op je werk of op school leidt tot gezonde, energieke werknemers en scholieren. Is bij jou op het werk in de kantine ook niks groens te bespeuren? Of is het iedere dag dezelfde aanblik bij het openen van de broodtrommel?

Over Mascha
De auteur van Arbeidsvitaminen is Mascha Perquin-Sarneel, maar de naam Foodtruck Mama Mascha zegt je misschien meer. Foodtruck Mama Mascha reist het hele land rondt langs bedrijven om advies te geven over het gezonder maken van het bedrijfsrestaurant en geeft veel kookworkshops. De recepten uit die kookworkshops vind je dus terug in Arbeidsvitaminen. Achtereenvolgens komen Soepen, Salades, Hartige Taarten, Broodjes, wraps & tosti’s aan bod. Goed zoet -om te trakteren op het werk- en Borrelhapjes –vrijmibo- sluiten de reeks af. Maar het boek bestaat uit meer dan gerechten en snacks. Zo staan er columns in van Friesland Zorgverzekeraar, psycholoog Bernard Maarsingh en VNO-NCW Noord.

Voedingskundige inhoud
Mascha is een vrouw met een missie en passie voor gezond, lekker eten. Dat zie je bijvoorbeeld terug in haar vier punten tellende basisfilosofie, de bijdragen Gezond Verstand en De Waarheid achter… Ze verkoopt geen onzin of superfoods. Nee deze nuchtere Friese gaat voor normale ingrediënten, zo gebruikt ze gewone suiker dus kunnen ahornsiroop en kokosbloesemsuiker in het schap blijven staan. Gezondheid gaat voor Mascha ook verder dan alleen gezond eten, je hele leefomgeving doet mee (biologisch eten, fairtrade, tegengaan van voedselverspilling).

Gezonder lunchen dus?
Arbeidsvitaminen staat vol met lekkere, simpele recepten. En dat is ook prima voor de doelgroep; mensen die graag eenvoudig willen beginnen met een gezondere leefstijl. Vooral de DIY spreads om die eeuwige boterham met kaas te vervangen of het idee van een lekkere wrap spreken aan. Maar het is niet altijd duidelijk of en hoe (onderdelen van) de gerechten meegenomen kunnen worden. Soms geeft de foto een suggestie door bijvoorbeeld de dressing apart in een broodtrommel met salade af te beelden. Het broodje biefstuk, de tartelettes en de tosti moet je bewaren voor een thuiswerkdag of in het weekend. Nog beter: vraag de kantine om Arbeidsvitaminen aan te schaffen of geef het ze cadeau, dan profiteert iedereen mee!

Uitgeverij Loopvis – € 17,50 – ISBN 978-94-92206-21-3