De titel en de foto op de cover doen vermoeden dat we hier te maken hebben met een foodstyle/kunstboek voor volwassenen. Niets is minder waar. Boven het voorwoord staan twee handjes getekend met daarbij de tekst: Staat dit symbool bij het recept? Vraag dan een volwassene om je te helpen. Het boek Cookart van Jennifer Foster & Lianne Koster, beiden werkzaam in de designsector, is geschikt voor volwassenen maar met name ook voor kinderen en het leukste is natuurlijk als deze samen aan de slag gaan.

De grote hardcover heeft vijf hoofdstukken met de titels Eet, Snoep, Snack, Drink en Maak. Zoals de dames zelf al zeggen ligt de focus op aankleding en kleur en niet op gezondheid. Gezond kun je de gerechten veelal niet noemen maar kleurig zeer zeker wel. Het zijn soms ware kunststukjes. Het kleuren van voedsel gebeurt soms op een natuurlijke manier maar ook wel met kleur- en verfstoffen. Daarnaast wordt er veel suiker verwerkt. Het boek bevat niet alleen recepten maar ook ideeën om ballonnen te versieren, stempels te maken van groente en fruit of een lamp te maken van gummisnoepjes.

Hier en daar komen we een recept tegen dat redelijk eetbaar en normaal lijkt en soms ook nog gezond. Maar de meeste gerechten zijn, alhoewel eetbaar, niet aan te raden om iedere dag op tafel te zetten. Dat is de bedoeling van het boek ook niet. Het gaat hier om het plezier van het maken en om het feit dat je weer eens iets heel anders met voedsel doet. Het resultaat is een kleurig boek waar menig kind maar ook volwassene inspiratie uit zal putten om een feestje extra kleur te geven.

Uitgever Scriptum – €24,95 – ISBN 9789463190213

Koop bij bol.com