Link naar het inkijkexemplaar op Bol.com

John Chantarasak is geboren in Liverpool. Hij is half Thais en half Brits. Hij heeft zijn koksopleiding in Bangkok gedaan bij restaurant Le Cordon Blue en heeft gewerkt in de keuken van Nahm in Londen; één van de beste Thaise restaurants ter wereld.
Thailand heeft altijd een belangrijke rol in zijn leven gespeeld en als kind ging hij vaak op familiebezoek in Bangkok.

John Chantarasak had een kantoorbaan in Londen en besloot om een reis door Amerika te maken. Hij bezocht daar veel eetgelegenheden en bedacht dat zijn toekomst misschien wel in de horeca zou liggen. Na gesprekken met een Thaise vriend besloot hij zich aan te melden voor een culinaire opleiding in Bangkok en van het een kwam het ander. En zo is er nu het kookboek Kin Thai.

Kin Thai is zijn eerste kookboek en hij heeft het beste van zowel de Thaise als de Britse keuken opgenomen in zijn receptuur. Je vindt een keur aan recepten met ingrediënten waarvan de meeste vrij makkelijk te verkrijgen zijn in een supermarkt of toko. Slechts hier en daar kom je een ingrediënt tegen dat wellicht vervangen of weggelaten moet worden.

John Chantarasak vertelt in Kin Thai wat over Thailand en de regio’s maar ook over de Britse eilanden waar veel geweldige ingrediënten vandaan komen.
En zegt hij: “Het voornaamste doel van dit boek is om meer mensen Thais te laten koken en om de mythe te ontkrachten dat Thais eten ingewikkeld en arbeidsintensief is om thuis te bereiden.” Er is een goede uitleg over het gebruik van kruiden, specerijen en smaakmakers.

Kin Thai is ingedeeld in de hoofdstukken: Salades, Gegrild, Relish, Soepen en stoofgerechten, Gefrituurd en geroerbakt, Curry’s, Snacks, Zoetigheden en Basics.
Er zijn zowel makkelijke als moeilijke recepten te vinden, maar allemaal zijn ze aantrekkelijk om te maken.
Mijn oog viel op een heel mooi voorgerecht: gehaktballetjes met hazelnoot op een schijfje rode pruim. Een prachtig klein en mooi opgemaakt gerecht. De foto alleen is al geweldig.

Soms zie je ook een gerecht met een heel bijzondere naam bijvoorbeeld gegrilde ribeye met watervalsalade. Als je de ingrediëntenlijst ziet dan zijn het heel goed verkrijgbare ingrediënten en dat maakt het een leuk gerecht dat je snel wilt maken.

Er zijn wat lekkere curry’s te vinden in Kin Thai. O.a. die met knolselderij en een hele kaffir limoen. Met het gebruik hiervan krijg je een fruitige curry die lichter en frisser is dan de meeste curry’s. Het gerecht is goed te combineren met jasmijnrijst en ingelegde groenten.
Een bijzonder nagerecht is ijskoud fruit met vijgenbladsiroop. Voor dit gerecht moet je wel even wat meer moeite doen, maar het lijkt me de moeite waard. Ik heb al jaren vijgenbomen in mijn tuin staan en wist niet dat je de bladeren kunt gebruiken. Ze worden in dit recept gebruikt om siroop mee te maken. Al met al is Kin Thai een aanrader voor de liefhebbers van de Thaise keuken.

Kin Thai | John Chantarasak
Becht | € 29,99
ISBN 9789023017059