Link naar inkijkexemplaar op Bol.com

Ondertussen weet vrijwel iedereen wel wat een Poké bowl is. Voor mensen die dat nog niet weten legt De lekkerste Poké bowl van Tanja Dusy het nog even uit. Poké bowl is een foodtrend die afkomstig is uit Hawaï en van oorsprong is het een kom rauwe vissalade, met of zonder rijst, en andere ingrediënten. Inmiddels is de Poké bowl uitgegroeid tot veel meer dan dat.
Om duidelijk te maken wat een Poké bowl heden ten dage kan zijn zegt Tanja Dusy:

“Zo werkt het: rijst of een graansoort vormt de neutrale basis en daar komen veel groenten in de vorm van rauwkost, ovengroenten of ingelegd tafelzuur en wat vlees, vis of vegetarische proteïnen bij. De bekroning is een allesverbindende saus of dressing en een knapperige topping van noten of zaden.”

Je begrijpt direct dat de combinaties die je hiermee kunt maken eindeloos zijn. En laat het maar aan Tanja Dusy over om een heleboel van die overheerlijke combinaties te verzamelen.
Alle recepten in De lekkerste Poké bowl zijn voor twee personen en dat vind ik heel handig want dat is makkelijk om te rekenen naar minder of meer. Als eerste worden uiteraard de basis zoals de sushirijst, de granen en wat dressings besproken. We maken een hele snelle kimchi en een paar pickles die ook heel snel klaar zijn. Vaak zijn dat van die kleine recepten die je ook heel goed met andere gerechten kunt combineren.

Vervolgens gaat het feest beginnen en zien we de vier hoofdstukken Klassieke Poké bowls, Vlees & gevogelte, Vis & zeevruchten en als laatste Vegetarisch & vegan. Dit laatste hoofdstuk is wat langer dan de overige maar de Klassieke Poké bowls zijn allemaal met vlees of vis.
Het spreekt vanzelf dat je bij het kiezen van vis, die vrijwel altijd rauw gegeten wordt, kiest voor kraakvers en voor sashimi kwaliteit. Dat laatste wil zeggen dat de filets heel dun gesneden zijn en geen vel of graten bevatten en daardoor snel gebruikt kunnen worden.

Bij vrijwel alle recepten voor een Poké bowl zien we een klein extra recept voor een saus, salsa, dressing of iets anders lekkers. Dat maakt het aantal variaties dat mogelijk is nog vele malen groter.
De smakelijke paginagrote foto’s laten precies zien hoe je zo’n kom met lekkers samenstelt. En verder is het een kwestie van snijden en af en toe iets koken. Je kunt het je ook nog makkelijker maken door bijvoorbeeld voorgesneden groente te kiezen of groente uit blik zoals de edamame boontjes bijvoorbeeld. Op die manier staat zo’n overheerlijke Poké bowl echt heel snel op tafel.

Wat steeds weer opvalt is dat alle Poké bowls een feest van kleuren en smaken zijn. Het ziet er allemaal prachtig en onweerstaanbaar uit. In het inkijkexemplaar zie je de index zodat je weet wat je kunt verwachten. En ik kan je vertellen dat het veel is!

De lekkerste Poké bowls | Tanja Dushy
Deltas | €22,95
ISBN 9789044764550