Het oven kookboek is geen boek dat je met één hand optilt. Althans, ik niet. Het is groot, zwaar en stoer. Het is gemaakt door Claudia Allemeersch en zij is een bekende hobbykok die, volgens het boek, subliem kan koken. Na het winnen van de wedstrijd Beste hobbykok van Vlaanderen schreef zij een aantal kookboeken gericht op het gebruik van een Thermomix. Een soort keukenmachine die hier nooit echt populair geworden is. Nu ligt er een ovenkookboek dat zich richt op de bezitters van het overbekende AGA-fornuis. Maar wacht!! Niet weglopen nu omdat je geen AGA-fornuis hebt. De recepten zijn allemaal geschreven voor een normale conventionele oven en pas helemaal onderaan staat in een paar zinnen hoe je het gerecht in de AGA maakt. En dat is natuurlijk geweldig want hoeveel kookboeken zijn er voor de AGA? Heel weinig kan ik je vertellen. Alleen het laatste hoofdstuk van het boek richt zich specifiek op de AGA maar dat zijn slechts twintig pagina’s van de 350.

Ik noem alle hoofdstukken die er zijn niet want het zijn er maar liefst zeventien. Daaronder zijn ook een aantal hoofdstukken met de favoriete ovenschotels van een aantal bekende koks uit Vlaanderen die door Claudia zijn gevraagd hun recepten met haar te delen. We beginnen met het hoofdstuk Hapjes en daaronder staat ‘Hapjes die meteen de toon zetten’. En dat is zeker zo want het eerste hapje is gelijk al raak. Bloemkoolsnacks die gemaakt worden van bloemkoolrijst en gebakken worden in kleine bakvormpjes of ramequins. We maken er een tapenade bij maar ik zie ze ook zomaar belegd worden met allerlei ander lekkers. Sommige hapjes zijn wel erg eenvoudig zoals het roosteren van een stukje stokbrood. Maar de topping die je erbij krijgt is de moeite waard.

Er zijn zes soepen die in de oven gemaakt worden maar ook pasta- en rijstschotels. Wat zo leuk is aan een Vlaams kookboek is het feit dat het altijd net wat bourgondischer is dan wat we normaal gesproken zien. Het zijn allemaal van die smulgerechten zoals aardappelen met tomatenkorst of dorade met ratatouille en pesto. De twee langste hoofdstukken zijn die met vlees & gevogelte en, hoe kan het ook anders, gebak. Alle recepten zijn voorzien van een mooie foto. Sommige zelfs paginagroot en dat wil wat zeggen in dit boek. De recepten zijn vaak origineel maar vooral maakbaar voor iedereen. Er staan gerechten in die het goed doen op een doordeweekse dag maar ook kun je bij een etentje flink uitpakken. Dat geldt vooral voor de recepten van de bekende Vlaamse koks.

Allemaal even heerlijk en met zorg samengesteld. Voor iedereen met een oven is dit een prachtig boek maar voor mensen met een AGA is het een must. Een cadeau van formaat onder de kerstboom.
Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com waar je de index kunt zien.

Het oven kookboek | Claudia Allemeersch
Lannoo | €55,–
ISBN 9789401472920