minimaniaJe kent ze wel. Van die kleine hapjes die je in één keer in je mond steekt. Nou ja, heel soms heb je twee happen nodig om ze te verorberen. Ze kunnen er zo ontzettend smakelijk uitzien. Zo’n groot blad vol met hapjes waar je moeilijk uit kunt kiezen en als je er eentje neemt dan kijk je al voorzichtig naar een volgende die je ook wilt proberen.
Kleine hapjes zoals beschreven in het boek Minimania doen het niet alleen goed op een borrel maar ook bij een high tea of heel gewoon bij een kopje thee of als snackje. Ze komen altijd van pas en iedereen vindt ze even leuk en lekker.

Nu zou je zeggen dat het nogal simpel is om een ‘gewoon’ recept om te rekenen naar een recept voor kleine hapjes maar dat valt niet altijd mee. Je wilt vooraf toch wel weten hoeveel hapjes je uit de hoeveelheid ingrediënten haalt en of de oventijd wel hetzelfde is als bij het grote recept. Het boek Minimania vertelt het je allemaal. Bovendien is het een bron van inspiratie wat betreft zoete, hartige en vega hapjes.
Het boek is erg handig ingedeeld in vier delen. Deel één is Spoil yourself, twee is Go a bit healthy, drie is Look inside en vier is Make it easy. De vier delen zijn allen weer onderverdeeld in zoet en hartig.

Voor sommige recepten heb je kleine vormpjes nodig zoals een mini-muffinvorm of tartelettevormpjes. Maar de meeste kun je zo op de bakplaat maken. Overigens is het de moeite waard om die kleine vormpjes aan te schaffen. Zeker als je dit boek in bezit hebt.
Wat de deegsoorten betreft kun je bij ieder recept kiezen voor de kant en klaar versie en als je het zelf wilt maken staat het recept achterin het boek.

We zien wat voor de hand liggende kleine hapjes zoals minipizza of minicroissants maar de meeste hapjes zijn origineel en vrij simpel te maken. Zeker omdat je steeds de keus hebt tussen iets kant en klaar kopen of zelf doen. De Pink beauties bijvoorbeeld zijn chocoladekoekjes bedekt met aardbeien/kwark/crème fraîche en daarbovenop een bosaardbeitje. Verder bosbessenflapjes met poedersuiker, kleine wontonmandjes gevuld met allemaal lekkers en mediterrane croustades. Heerlijke Thaise spring baskets of mini tortilla’s. Pruimengalettes of Kokos-passievruchttartelettes.

Een boek vol met hapjes die er niet uitzien alsof ze zo van een cateringbedrijf komen. Ze zijn ambachtelijk en overduidelijk zelfgemaakt. Speels en kleurig. Zoet en hartig. Je zou zo aan de slag gaan met dit boek. Aan het eind krijgen we nog het hoofdstuk Minimanual met de recepten om de verschillende deegsoorten zelf te maken en crackers uit eigen oven. Daarna nog wat confitures en curds en als laatste wat sauzen.

Minimania zal veel gebruikt worden want niet alleen tijdens feestdagen is het leuk om een tafel vol met kleurige en smakelijke hapjes te zetten. Er zijn zoveel gelegenheden waarop hapjes welkom zijn dat je dit boek maar beter bij de hand kunt houden. Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com.

Bekijk op bol.com

Minimania – Ilse König, Clara Monti, Inge Prader – Forte Culinair – ISBN 9789491853180 – €19,95