Zeeland heeft de meeste zonuren, maar zonnig was het allerminst op 20 juni tijdens de uitreiking van het eerste exemplaar van Zilt Zoet Zeeland. Net zo min als in de rest van Nederland trouwens. Annette van Ruitenburg en Ruth de Ruwe hebben inmiddels al een aantal smaakvolle boeken op naam staan; De smaak van de Wadden en Liever Lokaal onder andere. Dat laatste boek won niet voor niets de duurzaamheidsprijs van de Youth Food Movement tijdens de Kookboek Verkiezing 2015 en de titel Gouden Kookboek, een prijs van het CPNB.

Culinair journalist Tanja van den Berge was dolenthousiast over beide boeken. Als geboren Zeeuwse dacht zij “zoiets wil ik ook over Zeeland” en stapte op Annette en Ruth af. Zeeland heeft zoveel moois te bieden; zowel op het gebied van natuur als gastronomisch. De mensen die er werken blijken bevlogen, voelen zich verbonden met het land en wat het voortbrengt. Van zeekraaltelers Aart-Jan en Mirjam, de mosselen bij Neeltje Jans, tot bierbrouwer Kees, een tomatenketchupfabriek en zelfs een Zeeuwse chef in Hong Kong. Het resultaat mag er zijn!

Net als Liever Lokaal is Zilt Zoet Zeeland een kloek boek geworden van maar liefst 256 pagina’s. En het had nog veel dikker gekund volgens Tanja als er niet -met pijn in het hart- was geselecteerd uit de enorme hoeveelheid verhalen, foto’s en recepten. Dat Ruth de Ruwe van oorsprong natuurfotograaf is verklaart de vele prachtige beelden van het zeer diverse Zeeuwse landschap. Tanja interviewde tal van chef-koks, die al even gepassioneerd vertellen over de ingrediënten waar ze mee werken en het eten dat ze serveren. Er is bewust voor gekozen om zelf recepten te ontwikkelen die je thuis goed kunt klaarmaken. Daarmee is Zilt Zoet Zeeland naast een lees- en kijkboek gelukkig ook een kookboek.

Zo’n zeventig recepten vind je tussen alle verhalen vetgedrukt terug in de inhoudsopgave. En die gerechten zijn heel divers net zoals Zeeland zelf. Niet alleen vis en (onbekende) schelpdieren maar ook chocolade, mispeljam, zeewierchips en tomatenketchup. Dat wordt nog moeilijk kiezen! Voor sommige ingrediënten zul je buiten de provincie Zeeland echt op zoek moeten, maar je kunt natuurlijk ook afreizen naar een van de producenten die in het register zijn opgenomen en ter plekke inkopen doen.

Fontaine Uitgevers – € 39,95 – ISBN 978 90 5956 707 8