De door Carrera Culinair uitgegeven Kookbijbels zijn inmiddels bij iedereen bekend en populair. De opzet van een Kookbijbel is altijd hetzelfde wat voor een plezierige herkenbaarheid zorgt. Ook deze keer is iemand met veel kennis van zaken gevraagd om de Bijbel van de Thaise keuken te schrijven. De keuze is gevallen op Noi Pia-Ud die we o.a. kennen van 24kitchen. Ze heeft een kookstudio waar ze goed bezochte workshops geeft. Meer over Noi kun je lezen op haar website Thais koken met Noi.

Na de inleiding en de geschiedenis van de Thaise keuken lezen we alles over Thaise begrippen, ingrediënten, kooktechnieken en keukengerei. Dan krijgen we uiteraard de How-To’s en leren we loempia’s en mandjes vouwen, papaja raspen en nog veel meer. We gaan door met de Basisrecepten om daarna aan het echte werk te beginnen. De recepten zijn opgedeeld in vijf regio’s: Noord-Thailand, Noordoost-Thailand, Centraal-Thailand, Bangkok en Zuid-Thailand. Iedere regio heeft zijn eigen specifieke keuken en culinaire gewoontes.

Alle hoofdstukken beginnen met informatie over de desbetreffende regio. Een mooie kaart voorin het boek zorgt ervoor dat je snel ziet waar je bent. In het zuiden speelt de zee een grote rol en op de kaart wordt duidelijk hoe dat komt. Dit deel van het land is bijna een eiland en is omringd door de oceaan.

De Thaise keuken is niet ingewikkeld en de ingrediënten zijn tegenwoordig in vrijwel alle speciaalzaken en zelfs in de supermarkt goed verkrijgbaar. Heel af en toe kom je iets tegen dat minder bekend is, zoals peperblad. Je hebt af en toe ook wel veel kruiden en specerijen nodig. Zo bevat de noedelsoep met draadjesvlees 29 ingrediënten. Maar als je regelmatig recepten maakt uit de Aziatische keuken dan is het goed om een ruime sortering kruiden en specerijen in huis te hebben. Je zult ze zeker vaker gebruiken.

Naast een aantal klassiekers zoals de viskoekjes en de springrolls maken we ook veel recepten die minder bekend zijn zoals makreelsalade met citroengras, tonijnsalade met kaffirlimoenblaadjes, kip met knoflook en zwarte peper, rode curry met kip en aubergine of Thaise poffertjes. De gefrituurde sprinkhanen sla ik persoonlijk liever over. Uiteraard maken we ook de currypasta’s zelf om er vervolgens heerlijk mee te koken. De mooie smakelijke foto’s doen de lezer vast en zeker watertanden. De liefhebber van de Thaise keuken zal geen spijt hebben van de aanschaf van deze Kookbijbel. Op Bol.com staat een inkijkexemplaar met alvast een aantal recepten om uit te proberen. De Bijbel van de Thaise keuken eindigt met verschillende registers zodat je een gerecht altijd snel kunt terugvinden.

De Bijbel van de Thaise keuken – Noi Pia-Ud – Carrera Culinair – ISBN 9789048848263 – €31,99