A Little Bite of BeddingtonJean Beddington is een Britse chef-kok die tot 2013 een bekend en geliefd restaurant in Amsterdam had. Ze heeft een lange culinaire carrière achter de rug en hopelijk ook nog voor zich. Op dit moment heeft ze, samen met een aantal anderen, een bedrijf voor bijzondere catering en ’feastdesign’ en houdt ze zich o.a. bezig met receptuurontwikkeling. En ze schreef het boek ‘A Little Bite of Beddington’. Een titel die niet te vertalen is zonder de verwijzing naar de Engelstalige woordspeling verloren te laten gaan dus voor deze ene keer is het goed dat de titel niet aangepast is.

Kleine hapjes, snacks, canapés en fingerfood zijn bij uitstek geliefd in de decembermaand. Maar je kunt natuurlijk ieder feest opleuken met een keur aan bijzondere hapjes. Jean Beddington weet waar ze over praat en behalve bijzonder originele recepten werd ik heel blij van alle tips die ze geeft om een feest tot een succes te maken. In het boek wordt steeds uitgegaan van een feest voor 30 personen waar 8 verschillende hapjes geserveerd worden. Jean gaat uit van 1,5 bite per persoon dus in totaal heb je dan 360 hapjes (8*1,5*30). Dat lijkt veel maar dit boek loodst je stap voor stap door de voorbereidingen. Het is niet de bedoeling dat je tijdens je eigen feest in de keuken staat dus heel veel staat al (bijna) klaar.

We krijgen uitstekende tips om zo’n feest te organiseren en te versieren, hapjes te presenteren en een thema te kiezen. Het hoeft natuurlijk niet zo groots. Je kunt ook gerust een aantal hapjes uitkiezen en wat minder maken. Wil je wel een groot feest dan zal dat je, met dit boek in huis, geen angst en stress meer bezorgen. Echt overal is aan gedacht. Je krijgt ook tips welke hapjes je kunt kiezen als je bijvoorbeeld een zwart/wit themafeest geeft of een retro-themafeest en ook tips voor een feest met een Aziatisch thema. Want dat Jean Beddington een deel van haar culinaire opleiding in de traditionele boeddhistische Japanse keuken volgde is terug te vinden in haar recepten. Het overheerst niet maar ze zijn er wel, die verfijnde Oosterse hapjes. Ook staan er een paar QR-codes achterin het boek die verwijzen naar filmpjes waarin Jean bepaalde technieken laat zien.

Dan gaan we nu naar de hapjes zelf. De hoofdstukken zijn: Koud, Oven, Pan, Frituur, Stoom en Basis. Gefrituurde hapjes maak je van tevoren en warm je op in de oven. Bij de koude hapjes zien we een paar sushi- en geraffineerde recepten als rettichrolletjes met kipfilet, kimchi en tofumayonaise, mosselen in de schelp met zeewier en wasabidressing of Japanse gemarineerde makreel (op een amuselepel) met piepkleine blokjes avocado. Warme hapjes als kipborrelpootjes in honing en sesamzaad, saucijzenbroodjes met rode-uienmarmelade of krokant loempiavel met krab en roomkaas. In het hoofdstuk ‘de pan’ maken we Keftedes (courgettekoekjes) of prawn toast met wit en zwart sesamzaad. In het hoofdstuk ‘frituur’ de zeer gedurfde en heel bijzondere kipnuggets in zwart tempurabeslag met yoghurtdip, kip en shiitake mini-loempia’s met chili-pindasaus en bitterballen van Hollandse garnalen in gedroogd zeewierkorst. In het hoofdstuk ‘stoom’ staan een aantal dimsum-achtige hapjes en bij de basisrecepten treffen we broodcroutons, kruidencroutons, zwarte olijvenmadeleines en kaaskoekjes aan. Dit is slechts een kleine greep uit alles wat dit boek te bieden heeft.

Wat ik mis bij de recepten zijn aanwijzingen, die aangeven tot welke moment je een hapje van tevoren kunt maken. Kan het de dag voor het feest? De ochtend? Kan het halverwege de voorbereiding of halverwege het feest? Dat zijn zaken die je zelf met je gezonde verstand moet bedenken. En dat kun je best. In de inleiding staat datje gefrituurde hapjes vooraf kunt maken en in de oven kunt verwarmen. Koude snacks kun je uiteraard ook vaak vooraf samenstellen. Een klein of groot feest, een paar hapjes als amuse of zelfs als voorafje bij een diner. Het hoeft nooit meer gewoon te zijn want nu is er ‘A Little Bite of Beddington’.

Bekijk op bol.com

A Little Bite of Beddington – Jean Beddington – Nijgh & van Ditmar – ISBN 9789038806297 – €22,50