eat rightNick Barnard, de schrijver van het boek Eat Right, is ook medeoprichter van de organisatie Rude Health. Deze organisatie promoot het eten van puur en ongeraffineerd voedsel. Niets mag uit een fabriek komen of stoffen bevatten die ook maar enigzins op kleurstoffen of voedselverbeteraars en dergelijke lijken. Alles wat je eet moet echt zijn en liefst direct van de kweker of boer komen. Het boek begint dan ook met een lange verhandeling over de manier waarop onze voorouders aten en wat er allemaal wel of niet gezond is.

Daarna leren we zelf kefir maken en ook yoghurt, boter, karnemelk en ghee. Vervolgens gaan we fermenteren want ook dat is gezond en je kunt echt veel meer fermenteren dan je denkt. Daarbij maken we dan weer gebruik van de wei die overgebleven is bij het maken van bijvoorbeeld boter. Maar ook zonder wei kun je prima fermenteren. We leren zelfs wat je allemaal kunt doen met zure melk. In het hoofdstuk Drank staan recepten hoe je zelf frisdrank maakt. Uiteraard ook gefermenteerd.

Kortom, het is een boek voor echte keuken doe-het-zelvers die zo gezond mogelijk willen eten en al helemaal niets weggooien. Is het dan een boek vol met niet zo heel gangbare recepten? Zeker niet. Want een ontbijt met gebakken ei en spek ontbreekt niet in het boek. Net als zelfgebakken brood en heerlijke Guacamole. Lekkere salades, gezonde groenteschotels en ook vlees en vis komen ruim aan bod. Zaken die de ouderen onder ons nog kennen komen weer aan de orde. Zelf reuzel smelten uit spek bijvoorbeeld. In eerste instantie zou je kunnen denken “moet dit nu allemaal?”. Maar eigenlijk is het best heel leuk om eens van alles te proberen. Zelf maken is niet alleen gezond maar kan ook heel leuk en lekker zijn.

Zoals de schrijver zelf zegt is Eat Right een moderne benadering van traditionele kennis over voedsel. Het blaast oude technieken weer leven in en legt ook uit waarom dat belangrijk is. De kennis over gezond eten wordt tussen de recepten door ruim overgedragen en het is dan ook echt een kookboek waar je in alle opzichten wijzer van wordt.

Bekijk op bol.com

Eat Right – Nick Barnard – Unieboek Spectrum – ISBN 9789000355600 – €24,99