Foto Tekst Heerlijk SimpelEen nieuw boek van Janneke Philippi. De verwachtingen zijn hoog gespannen zeker na haar laatste boek Stoven bij Janneke Thuis. Dat boek is zo vaak uit de kast gepakt om daarna dan ook daadwerkelijk uit te koken.
Haar nieuwste boek heet Heerlijk Simpel. Ook dat roept verwachtingen op. Zo denk je bij heerlijk simpel vooral aan maaltijden die je op een doordeweekse avond zo op tafel hebt staan en waarmee je dan je hele gezin gezond te eten geeft.

De ondertitel van het boek geeft iets anders aan: ruim 100 makkelijke recepten voor ieder moment. De recepten zijn dan ook onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: Lunch, Koffie, Borrel, Vooraf, Diner en Dessert. We gaan dus niet koken voor alleen de avondmaaltijden maar voor elk moment van de dag.
We vangen direct aan; geen voorwoord, geen pagina’s vol met basis bereidingswijzen en benodigdheden in elke keuken. Gewoon direct het eerste recept voor de lunch. Simpel.

De recepturen zijn erg duidelijk. Duidelijker kan eigenlijk niet. Hier een voorbeeld.
Bovenaan de naam van het recept, bijvoorbeeld Zweeds platbrood, met spek, fetacrème en kruiden.
Links de ingrediëntenlijst welke aanvangt met de vermelding voor hoeveel personen het recept bedoeld is.
Rechts eerst nog een kleine inleiding of tip en dan het receptuur in duidelijke korte stappen. Verwarm de oven voor… Snijd het spek in dunne plakjes…Bak de broden in de voorverwarmde…
Door de duidelijke korte stappen weet je altijd waar je gebleven bent in het recept.
Als laatste worden de bereidingstijden aangegeven.
En van alle recepten is een foto opgenomen zodat je weet hoe (smakelijk) het gerecht er uit komt te zien.

We vangen aan bij de lunch. Wat denk je van Romanescoquiche, Kreeftsalade of Lemon & lime kruidenkip?
Bij de koffie maken we Shortbread, Honing-sinaasappelcake of een Yoghurtplaattaart met gekonfijte citrus.
Wat is nu fijner om bij de borrel een zelf gemaakte serrano-rucolakroketjes of kibbeling van garnalen te serveren?
Vooraf kan je bijvoorbeeld kiezen voor geitenkaas in druivenblad of mooie gegratineerde zalmaardappeltjes.
Bij het diner tref je een kalfssukade aan, maar ook Parmezaanse kip of een aubergineschotel.
Ooh en de desserts, die ben je vast niet van plan om over te slaan. Bijvoorbeeld de omgekeerde rabarbertaartjes, chocomoussetaartjes  of een aardbeien-ijsrol.
In totaal dus ruim 100 recepten verdeeld over zes hoofdstukken.

Natuurlijk is de lay-out van het boek weer tiptop in orde. Studio Philippi is verantwoordelijk voor alles: Janneke voor de receptuur, foodstyling en styling. Serge, haar echtgenoot, voor de fotografie en vormgeving en samen voor het concept en realisatie. Samen maken zij mooie kookboeken.
Dit exemplaar is een zwaar en stevig boek. De uitstraling van het boek is met de kleur wit als hoofdtoon rustig. Simpel.

Ook dit boek zal geregeld uit de kast gepakt worden om uit te koken. Het is erg fijn om te weten dat een recept goed uitvoerbaar is en dat het altijd klopt.
Wel is er één minpuntje aan dit boek. Zo zijn de hoofdmaaltijden veelal heerlijke gerechten maar geen complete maaltijden. Als voorbeeld de Mac ‘n’ cheese. Het is een mooi gerecht maar je moet er zeker nog groenten bij bereiden. Dan is het simpele er wel een beetje vanaf.

Maar zoals gezegd: dit boek zal geregeld uit de kast gepakt worden om heerlijke gerechten uit te bereiden.

 Bekijk op bol.com

Heerlijk Simpel – Janneke Philippi – Uitgever: Fontaine Uitgevers – ISBN 9789059567597 – €24,95