Door de kookboekenauteur Dan Toombs is The Curry Guy een echt merk geworden. In de titel van al zijn boeken gebruikt hij de naam The Curry Guy en daardoor herken je zijn boeken direct. Zo ook zijn nieuwste The Curry Guy Kip met daarin recepten uit India en Zuidoost-Azië. In het voorwoord vertelt Dan dat alle recepten nieuw zijn en niet eerder gepubliceerd. Alle recepten worden ook uitgebreid getest dus je kunt ervan uitgaan dat ze kloppen. Heb je toch een vraag dan is het leuk om te weten dat je die aan Dan kunt voorleggen op één van zijn sociale mediakanalen. Je krijgt altijd antwoord van hem.
Naast alle curryrecepten krijgen we twee speciale onderwerpen voorgeschoteld in The Curry Guy Kip. Het eerste gaat over recepten voor het koken in een karahipan. Dat is een wok die veel lijkt op de wok die je ook hier in de winkels ziet. Je hoeft dus voor deze recepten geen speciale pan aan te schaffen. De gerechten die we zien zijn allemaal prima in een wok te maken of zelfs in een hapjespan.
Het tweede speciale onderwerp behandelt klassieke Indiase sauzen zoals die gemaakt worden in Indiase hotels en restaurants. Het zijn er maar vijf maar ze zijn belangrijk. Je kunt met deze sauzen snel een lekkere curry op tafel zetten.
De hoofdstukken in The Curry Guy Kip zijn:
– Voorgerechten en snacks
– Curry’s uit de karahipan
– Curry’s, stoofgerechten en soep
– Geroerbakt en gefrituurd
– Wraps en broodjes
– Van de barbecue
– Basisgerechten, sauzen en bijgerechten
Een heleboel recepten dus. Ik noem ze niet want je kunt de hele index uitgebreid zien in het inkijkexemplaar dat bij de Uitgeverij Good Cook op de website staat.
Wie vaker kookt uit een boek van The Curry Guy weet al dat de ingrediëntenlijsten soms wat aan de lange kant zijn. En voor een aantal van die ingrediënten zul je naar een goed gesorteerde Aziatische supermarkt moeten. Heb je die niet in de buurt dan is alles online goed verkrijgbaar. De (Nederlandse!) adressen van winkels en webshops staan achterin het boek.
Meerdere ingrediënten keren terug in de verschillende recepten dus schaf ze gerust aan. Je zult ze zeker vaker gebruiken.
Dan Toombs vertelt bij ieder recept waar het vandaan komt en wat je er eventueel bij kunt serveren.
Kijk wel goed hoeveel chilipepers of chilivlokken hij gebruikt. Het is een pittige eter en wellicht wil je dat voor jezelf een beetje aanpassen.
De smakelijke foto’s laten zien hoe heerlijk al die gerechten eruitzien. Je kunt het bijna ruiken!
The Curry Guy Kip is een fijne aanwinst voor in de kookboekenkast.
The Curry Guy Kip | Dan Toombs
Good Cook | € 24,95
ISBN 9789461433275
Vertaling: Kim Steenbergen