Ja, dát was lekker! Wie opgroeide in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw zal zich vast nog goed herinneren wat er zoal op tafel kwam. Dat is niet zo gek want de keus was in die tijd nog helemaal niet zo groot en met enige regelmaat kreeg je steeds weer hetzelfde op je bord. Men at volgens het seizoen en als het sperziebonentijd was of de andijvie was voorhanden dan kreeg je dat voor je neus maar wel altijd op dezelfde manier klaargemaakt. Experimenteren met verschillende recepten was er nog niet bij. En toch was het vaak smullen en denken veel mensen met plezier terug aan wat er in die jaren op tafel kwam.

In het kleine boekje Ja, dát was lekker! zien we een heleboel gerechten uit die jaren terug en we kennen ze allemaal nog. Van Saroma pudding tot bloemkool met een sausje. Van macaroni met Smac en tomatensaus tot vanillevla met bitterkoekjes. We maken een ouderwetse huzarensla of Russich ei. Macaronipap met rozijnen of griesmeelpap als toetje. Tenzij je liever koude maizenapudding wilt.

Tussen de recepten door staan pagina’s met kleine sfeerbeelden van de eetcultuur in die jaren. Waarom was woensdag gehaktdag? Wat was het favoriete zoete broodbeleg? Chocoladeboter! Want vlees en kaas op brood was echt iets voor het weekend. Niets werd weggegooid en kliekjesdag was reuze populair.
Eten in een restaurant was een zeldzaamheid. Naar de Chinees wellicht maar liever werd het afgehaald. En zelf nasi maken? Waarom zou je. Er was toch nasi uit blik van Koen Visser?

Heerlijk al die culinaire herinneringen uit de jaren vijftig en zestig.

Bekijk op bol.com

Ja, dát was lekker! – Frank Noë – Het Zwarte Schaap – ISBN 9789492821010 – €9,95