Misschien heb je ooit eens het voorrecht gehad om van een diner in restaurant Rijks te mogen genieten. Maar nu kun je een stoeltje aanschuiven Bij Bijdendijk thuis. Er zijn chefs die doen de deur van een willekeurige koelkast open en koken de sterren van de hemel met wat ze die dag aan ingrediënten voorhanden hebben. Dan zijn er de patissiers. Patissiers schrijven eerst hun recepten op en wegen dan zorgvuldig de door hun geselecteerde ingrediënten af. Vervolgens koken ze keer op keer met bijna wetenschappelijke precisie de creaties die qua smaak al je verwachtingen zullen overtreffen. Wat Joris Bijdendijk culinair zo uniek maakt is dat hij over beide kwaliteiten lijkt te beschikken en daar zelf vrij nonchalant over is.

Bij Bijdendijk thuis trappen we af met de lunch. Die begint met de perfecte bak koffie, de beste boter en lekkere broodjes zoals tartines met vis, tosti’s, en ook sausjes en onmisbare smeersels die daarbij horen. Je leert de lekkerste pie, pastei en/of quiche te maken. Delicate salades en soepen die zo simpel in opmaak lijken, maar waar de ingrediënten elkaar briljant in smaak complimenteren. Prachtige foto’s van de gerechten en de mensen om Joris heen. Deze bijdrages geschreven door Joël Broekaert, culinair journalist en zijn smaakgabber, zijn een fijne aanvulling. We lezen ook over familie, vrienden en collega’s plus een introductie over boter, zuur, unami, vuur, ei en suiker als opmaak naar de recepten waarin deze bouwstenen van smaak naar voren komen.

We schuiven aan voor het diner met mosselkroketjes of miso-asperges en een kleurrijke groentecarpaccio. Bijzonder vind ik de gerechten waarbij het gebruik van vuur een extra smaak toevoegt, zoals een barbecuewortel met geitenkaas-wortel saus en za’atar. Dan volgen de ‘makkelijk om doordeweeks te koken’ recepten voor pasta, aardappel en rijstgerechten. En niet te vergeten, hoe je een biefstuk moet bakken. Recepten zoals een couscous met of zonder lam, bouillon en groente kun je het beste delen met vrienden als je eens een keer extra wilt uitpakken.

Uiteindelijk komen we aan bij de zondagochtend voor het ontbijt. Hoe maak je een baveuse-omelet of een goede jam. En dan komt de patisseriechef in Joris naar boven met zijn prachtige recepten voor brood, klein gebak en toetjes. Hier is ook ruimte voor het Franse appeltaart recept van zijn echtgenote Elsa en de space cake van Noah, chef ‘high cuisine’. Allemaal zeer toegankelijke recepten, hoog op smaak en een tot in de detail beschreven bereidingswijze. Voordat we afsluiten met een register op ingrediënt krijgen we uitleg over iets wat Joris erg kan waarderen na afloop van een goede maaltijd. Een goede Cubaanse sigaar!

Mocht je een partner met kookambities hebben, schenk die dan vooral Bij Bijdendijk thuis, een kookboek voor het leven. Vervolgens hoop je vurig dat die prachtige recepten snel op tafel komen. Het is het soort thuis waar wij allemaal stilletjes van dromen.

Bij Bijdendijk thuis | Joris Bijdendijk
Nijgh & Van Ditmar | €34,99
ISBN 9789038809847