In de inmiddels bekende serie Masterclass is nu Tosti van Jasper Kool verschenen. Het wordt al een hele verzameling, deze leuke serie. Zie hier het overzicht van de verschenen delen.
Als er iemand alles weet over tosti’s maken dan is het Jasper Kool wel. Hij is de eigenaar van de keten Happy Tosti die in steeds meer steden te vinden is.
En zeg nou zelf, vrijwel iedereen is toch dol op een lekkere tosti. Voor het maken van een echt goede krijgen we in de eerste hoofdstukken een aantal tips. We lezen hoe je ze kunt bakken en wat voor soorten kaas en brood je kunt gebruiken.

De eerste en meest bekende tosti is natuurlijk die met ham en kaas. Wat Jasper Kool betreft kun je echter alles tussen een tosti stoppen. En dat blijkt ook wel uit de recepten. Je kunt het zo gek niet bedenken of we maken er een tosti mee. In acht hoofdstukken komen de heerlijkste recepten voorbij. In het negende hoofdstuk staan een heleboel dipsauzen.
Na het eerste hoofdstuk met de Klassiekers volgen de hoofdstukken Trendy, Cheffy, Hollands, Spicy, Mediterraan, Werelds en Zoet. Ook bij de recepten zelf staan soms nog wat extra’s zoals een salade of een serveertip.

Wat voor tosti’s kun je verwachten in deze Masterclass? Ik noem er een paar.
Tosti gerookte zalm en pecorino. Tosti Mexicaans gehakt met bonen. Tosti zuurkool en rookworst. Tosti gehaktballen en reblochon. Tosti Japans warm vlees. Tosti Franse saucijs met venkel. Tosti met in bier gestoofde uien. En zo gaat het maar door en door. Het water loopt je bij het lezen alleen al in de mond. En dan zien we ook nog heel veel foto’s van de gemaakte tosti’s.

Een tosti kan een ontbijt zijn. Maar uiteraard ook een lunch. En met een salade erbij is een dik belegde tosti al snel een avondmaaltijd. De zoete varianten zijn om te snoepen en ook geschikt als dessert. In totaal maken we 50 verschillende tosti’s en als je het enthousiasme van Jasper zo leest dan had hij waarschijnlijk nog wel 50 recepten kunnen schrijven. Hij moedigt je ook aan om vooral zelf zoveel mogelijk te experimenteren. Vooral ook met kruiden en specerijen. Die kunnen een simpele tosti naar een hoger niveau tillen.

Na ieder deel uit de Masterclass serie denk je dat het niet meer beter kan. Maar ook nu weer blijkt dat toch wel het geval. Tosti van Jasper Kool is een schot in de roos.

Tosti | Jasper Kool
Carrera Culinair | €17,99
ISBN 9789048866205