Veel mensen dromen ervan om een (kook)boek te maken. Er zijn er echter veel bij wie het idee of manuscript in de kast blijft liggen. Als je geluk hebt treft je een uitgever die je manuscript omtovert tot een boek. Maar je kunt een boek ook zelf (in eigen beheer) uitgeven. Daar is wel wat lef voor nodig. Marco Hens van Alpha en Omega Outdoor had dat lef en als gevolg daarvan ligt voor mij nu het boek In de hens. Koken op open vuur. We zien een mooie cover. Diepzwart met goudopdruk.
Na een hele korte inleiding volgt de inhoudsopgave en bij het doorbladeren zien we dat de pagina’s van ieder hoofdstuk een eigen kleur hebben. Maar alvorens naar de recepten te gaan kijken leren we eerst nog het een en ander over vuur, gloed en rook zodat we weten waar we aan beginnen als we op open vuur gaan koken. Als je nog niet zoveel ervaring hebt met koken op open vuur dan mag je dit hoofdstuk beslist niet overslaan.

 

Nu denk je wellicht “ik kook nooit op open vuur dus wat moet ik met dit boek?”
Niet te snel oordelen en even verder lezen zou ik zeggen. Ik kook ook niet op open vuur maar er zijn heel veel recepten die je toch kunt maken. Als eerste natuurlijk de rubs, de boters en de sauzen. En niet te vergeten een aantal bijgerechten. En bij open vuur denk ik ook aan de barbecue. Het is natuurlijk niet hetzelfde maar ongetwijfeld kun je meerdere van de recepten ook op de barbecue bereiden. Of in de oven of grillpan zoals de Spicy courgette bijvoorbeeld. Dus je hoeft niet echt een open vuur te hebben om te genieten van In de hens en bovendien is het een leuk en inspirerend boek. Misschien dat je na het lezen een mogelijkheid gaat bedenken om wel op echt open vuur te gaan koken. Het zou me niet verbazen.

We gaan eens naar de recepten kijken. We zien mooie verfijnde gerechten en bijgerechten maar ook grote stoere stukken vlees of vis. Er is veel ruimte voor groente. Precies zoals dat hoort in deze tijd waarin we niet altijd vlees of vis op ons bord willen. Bij de voorgerechten in het hoofdstuk In den beginne … starten we met gefrituurde olijven die geserveerd worden op een beetje yoghurt met zhoug; een pittige kruidensaus uit de keuken van het Midden-Oosten. We krijgen van alle sauzen die gebruikt worden de recepten om ze zelf te maken.
Een voorbeeld van een gerecht waar je geen open vuur bij nodig hebt maar dat wel spectaculair is, is de bietenravioli. De pistachenoten die gebruikt worden in de vulling grillen we kort in een skillet. En verder komt er geen open vuur aan te pas.

Twee foto’s die een indruk geven van het boek. Klik erop en bekijk ze in het groot.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn te veel heerlijke en inspirerende gerechten om ze allemaal op te noemen. Bij vrijwel ieder recept krijg je ook nog een biertip. Je ziet aan de icoontjes die bij de recepten staan direct wat de moeilijkheidsgraad is en of het vega, vis of vlees is. Echt heel overzichtelijk allemaal. En dan ook nog gedrukt op zwaar glanzend papier. Je kunt hier en daar wel zien dat Marco Hens een ervaren kok is. Want soms vergeet hij een kleinigheid. Zo staat er bij de venkelworst niet dat je een vulmond nodig hebt. Bij de zalmworst (oeh lekker!) weer wel. Bij de makreel-kabeljauwburger staan 2 theelepels soda bij de ingrediënten. Dat moet natuurlijk baking soda zijn. En tomaten concassée mag je gewoon tomatenblokjes in blik noemen.

In de hens is echt een aanrader en een boek waar je vast en zeker vaak iets uit zult maken. Je kunt ook nog verder gaan en een cursus of workshop volgen bij Marco.
Je kunt in ieder geval beginnen met het aanschaffen bij dit boek via de website van Alpha en Omega Outdoor.
Ik zeg doen!

In de hens | Marco Hens
Fire Lion Publishing | €24,95
ISBN 9789083278506