ToetjesbijbelWie kijkt er nou niet uit naar het toetje bij een diner? Ik wel! Gelukkig dacht Rutger van den Broek er net zo over en schreef hij zijn nieuwste boek: de Toetjesbijbel. Een boek met maar liefst 300 recepten om zelf de lekkerste toetjes op tafel te kunnen zetten, van klassiekers tot gedurfde smaken. Alles komt voorbij om je te inspireren voor de lekkerste gang van de maaltijd.

De Toetjesbijbel is opgebouwd zoals we gewend zijn van de eerdere kookbijbels, waarbij gestart wordt met basisingrediënten en -recepten. Daarna volgen twaalf hoofdstukken. Deze zijn ingedeeld op verschillende manieren: op type toetje (bijv. vla of pudding), uit een specifiek land (zoals Nederland of Frankrijk) of op manier van presenteren (op een bordje of in glaasjes). Alle klassieke toetjes zijn erin te vinden, van een Italiaanse panna cotta tot aan een oud-Hollandse griesmeelpudding. Naast de bekende recepten varieert Rutger ook met smaken en laat hij vele variaties zien. Zo zijn er maar liefst 27 soorten roomijs om zelf te maken. Het crème-fraîche-ijs met blauwe bessen spreekt erg aan, net als het olijfolie-ijs met geroosterde aardbeien. Met een toetje zoals de millefeuille met framboos, lavendel en pistache laat hij nieuwe smaakcombinaties zien.

Wat in positieve zin opvalt is dat de recepten niet heel veel ingrediënten bevatten. Zo maak je een goede frambozenmousse al met zes ingrediënten. Sommige toetjes bestaan wel uit meerdere componenten, zoals cheesecake met aardbei en rabarber in een glaasje, maar hele lange ingrediëntenlijsten of veel bereidingsstappen zijn het niet. Een beginnend toetjesmaker kan zeker met de recepten uit de voeten. Voor de mensen die iets meer uitdaging in het maken van hun toetje zoeken is er het laatste hoofdstuk. Deze recepten bestaan uit meerdere elementen die samen op een bordje worden gepresenteerd, net zoals in een restaurant vaak gebeurt.

De Toetjesbijbel is het boek waarvan je eigenlijk niet wist dat je het miste. Hoe fijn is het dat je nu een naslagwerk hebt om doorheen te bladeren wanneer je op zoek bent naar een lekker toetje. Met de 300 recepten zal er altijd iets bij zitten om de maaltijd heerlijk af te sluiten. Inmiddels heeft Rutger al een goede reputatie opgebouwd en weet je dat zijn recepten altijd kloppen. Met de Toetjesbijbel zit je dus goed en ik verwacht dan ook dat dit boek een klassieker gaat worden in je boekenkast, waar je keer op keer op zal terugvallen voor een heerlijk toetje.

Bij Bolcom staat een inkijkexemplaar.

Kookbijbels – Toetjesbijbel | Rutger van den Broek | Carrera Culinair | 34,99 euro | ISBN 9789048861828