Proef de zee. Koken met zeewier.Zeewier is gezond. Heel gezond. Maar je moet er wel het een en ander over weten voor je enthousiast de keuken ingaat om ermee te koken. Zeewier bevat namelijk veel jodium en dat moet je met mate consumeren. Dat kan want je hebt maar weinig zeewier nodig om van een gerecht iets bijzonders te maken. Er zijn heel wat soorten zeewier met ieder hun eigen smaak en toepasbaarheid. Het boekje “Proef de zee” van Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering begint dan ook met een interessante tekst en uitleg over de soorten zeewier en wat je ermee kunt. Zeesla en zeespaghetti zijn heel geschikt voor beginners. Als je de foto’s ziet herken je ze direct.

Er komen meer soorten zeewier voorbij en van iedere soort krijgen we een uitgebreide beschrijving over smaak, gebruik en gezondheid. Zo zien we ook Kombu, Wakame, Hijiki, Arame, Dulse, Nori, Iers Mos, Agaragar, Chlorella en Spirulina. Heel veel van deze soorten worden tegenwoordig gekweekt en zijn verkrijgbaar bij de betere supermarkt, natuurvoedingswinkels of visspeciaalzaken. Ook gedroogd zeewier zie je steeds vaker verschijnen. Je hebt daar maar heel weinig van nodig want 5 gram gedroogd zeewier is gelijk aan 40-50 gram vers.

Wie zich verdiept heeft in de Japanse keuken zal al bekend zijn met zeewier. Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering tillen het koken met zeewier naar een hoger plan. We zien uitermate originele recepten zoals Ceviche van tarbot met verse wakame, algenolie en tuinkerszaad, een borrelplank met zeewierpesto en mosterdnoridip, zoetzure bonen met kombu en tijm. Het klinkt allemaal even bijzonder en de foto’s, gemaakt door Bella Thewes, laten prachtige creaties zien. Er zijn ook hele simpele tips. Bijvoorbeeld: kook met de sperziebonen of broccoli een stukje kombu mee zodat deze groenten een intensere smaak krijgen zonder toevoegen van zout.
Naast recepten voor “gewone” maaltijden staan er ook bijzondere zaken als fruitsnoepjes in het boek. Die maak je met het bindmiddel Agaragar en in elke smaak die je maar wilt.

Tussen de recepten door staan prachtige foto’s van de zee en de kustlijn. Zeewier zal steeds populairder worden en steeds ruimer verkrijgbaar zijn. En na lezing van dit boek weet je dan ook wat je er allemaal mee kunt.

Bekijk op bol.com

Proef de zee – Anne Fleur Sanders en Anya van de Wetering – Uitgeverij Terra – ISBN 9789089897961 – €23,99