Link naar Bol.com

Een ode aan de bij en het product dat zij levert: dat is wat het eerste boek van Amy Newsome te bieden heeft. In Honing vertelt de Londense haar verhaal. Met de ondertitel: ‘recepten uit de keuken van een imker’ geeft zij inspiratie voor het werken met honing. Al snel blijkt: honing is veelzijdig.

Amy besloot zes jaar geleden haar leven om te gooien. Ze startte haar bijenvolk en daarmee laat ze zien dat je zelfs in een metropool zoals Londen imker kunt zijn. Het boek begint met een dagboek van het werk van de imker jaarrond. Imker zijn is meer dan alleen bijen houden: het is kennis van de natuur hebben, weten wat wanneer in bloei staat en aanpassen waar nodig. Amy geeft ons een inkijkje in het leven van de imker. Noot hierbij is wel dat de tekst soms wat lastig te lezen is vanwege het jargon dat gebruikt wordt. Het was fijn geweest om wat meer informatie te krijgen over basisonderwerpen, zoals de inhoud van een bijenkast. Amy heeft het bijvoorbeeld geregeld over een honingkamer. Een begeleidende foto of illustratie zou een mooie toevoeging zijn geweest.

Na uitleg over het werk van een imker krijgen we informatie over het product dat imkerij oplevert: honing. Wat gebeurt er als honing te warm wordt, welke honingsoorten zijn er en hoe werkt bestuiving eigenlijk zodat er honing ontstaat? Amy beschrijft zichzelf als imker, hovenier en als een gepassioneerde kok. En dat is terug te zien. In een later deel van het boek leren we hoe je het beste een tuin die vriendelijk voor bijen is kunt onderhouden. Deze informatie is hard nodig, aangezien we steeds meer betegelde tuinen zien. Zonder de juiste bloemen, geen honing.

Dan is het tijd voor de recepten. Gebruik honing bij vlees, in zoete gerechten of in drankjes. In totaal zijn er zes hoofdstukken: potten, kleine gerechten, grote gerechten, baksel, ijs en dranken. In veel recepten speelt honing niet de hoofdrol, maar wel een complementaire rol. Verwacht dan ook geen gerechten doordrenkt met honing. De honing wordt juist gebruikt als leverancier van subtiele smaken. Voorbeelden zijn biriyani met geitenvlees, jackfruit en limoenblad of gegrilde salade met mosterd en gerookte amandelen met knoflook gefermenteerde honing. De hoofdstukken baksels en ijs laten de creativiteit van Amy zien: kastanjemadeleines met bruine boter, eikenhoning en oranjebloesemglazuur of het geroosterd brood met honingijs. Voor iemand die zichzelf geen professionele chef noemt, maar een thuiskok, zijn de recepten van hoog niveau en origineel van aard.

Al met al is Honing een prachtig boek, vergezeld van nuttige informatie over imkerij en daarnaast met heerlijke recepten met honing. Het is niet voor niets dat zowel Jamie Oliver als Nigella Lawson enthousiast zijn over dit boek en Honing aanraden aan hun fans. Ik snap hen wel.

Honing | Amy Newsome
Terra | €34,99
ISBN 9789089899699