Ivana Sanshia Ströde is geboren in Duitsland en groeide op in Zuid-Afrika. Op dit moment woont ze weer in Duitsland en is daar chef-kok. Ze schreef De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken. Boven de titel staat het woord ‘Mzansi’. Dat is de naam die de locals gebruiken als ze het over hun land hebben.
De Zuid-Afrikaanse keuken is enorm divers omdat het land door de eeuwen heen bezocht werd door veel mensen uit andere landen. Zoals Portugezen, Engelsen, Fransen, Duitsers, Nederlanders maar ook Aziaten woonden in het land of koloniseerden het. Al die invloeden zien we terug in de Zuid-Afrikaanse keuken.
Het eerste wat de meeste mensen doen als ze een kookboek in handen hebben is bladeren. Als je dat bij De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken doet kan het niet anders of je raakt in de ban van al het moois dat je ziet. Schitterende kleurrijke foto’s van het prachtige land en de gerechten. De tekening die je op de cover ziet komt hier en daar terug in het boek. Het sappige Zuid-Afrikaans doet je glimlachen. En de recepten zijn echt heel fijn en smakelijk. We zien achtereenvolgens de volgende hoofdstukken: Voorgerechten, Lekker en traditioneel, De grote braaitraditie, De vurige keuken van Durban, ‘Cape Malay’-specialiteiten, Zuid-Afrikaanse bijgerechten, Chutneys, sauzen, atjars en sambals en als laatste Desserts en gebak.
Uiteraard zien we klassiekers als bobotie maar ook een variatie daarop met linzen. Bij het doorlezen van de recepten liep het water mij in de mond. Wat een lekkere gerechten. Heerlijke curry’s, mosselen met prei en spek, kip biryani, paptert (dat is een bodem van polenta) met tomaat en geitenkaas, boerenboontjes is een stamppot met sperziebonen, knoflook en tijm en wie een apparaat heeft om zelf worst te maken kan de echte authentieke boerenworst serveren. Waar ingrediënten gebruikt worden waarover wij niet kunnen beschikken wordt een alternatief gegeven. Zo zul je bij de slager geen springbok kunnen kopen maar rundvlees is ook prima. De kerriebonen uit Bo-Kaap wil je direct maken net als de sambal met tomaat en ui. Dat is overigens een salade en niet een sambal zoals wij die kennen uit een potje. Net als de sambal met wortel en chilipeper. Ook dat is een salade. Wie durft maakt de pikante tomatenchutney of de Blatjang met gedroogde perzik en abrikoos.
Ivana Sanshia Ströde heeft een prachtig boek afgeleverd dat zeker naar meer smaakt. Het is verkrijgbaar in de boekhandel en uiteraard ook online. Mis dit boek niet!
De authentieke Zuid-Afrikaanse keuken | Ivana Sanshia Ströde
Deltas | €29,95
ISBN 9789044759488