Bij Ilham aan tafelIlham Cherradi Oba is geboren en getogen in Marokko. In het huis van haar opa en oma, waar ze enige tijd woonde, heeft ze leren koken. En van een tante die daar ook woonde heeft ze ‘netjes’ leren koken. Bijvoorbeeld hoe je zorgvuldig met de ingrediënten omgaat en hoe je de tafels mooi kunt dekken.
Van Marokko ging ze naar Duitsland en na een vakantie in Nederland, waar ze haar huidige man leerde kennen, heeft ze in Nederland haar leven opgebouwd.

Haar passie was altijd de tafel dekken voor maaltijden met mooi servies en tafellinnen. Ook voor de thee en koffiemomenten met familie en vrienden kon ze zich hierin uitleven. Op een gegeven moment zei een van haar kinderen dat ze dit moest gaan delen op Instagram (@Ilhamhome) en van het een kwam het ander.
Vele volgers later kwam er een website  en daarna een eigen onderneming waar ze inmiddels servies, glaswerk, tafellinnen en keukenapparatuur verkoopt. En nu is er het kookboek Bij Ilham aan tafel.

In Bij Ilham aan tafel zijn naast haar persoonlijke verhaal en het tot stand komen van het ondernemerschap diverse hoofdstukken die beginnen met “Tafels van …”. Tafels vol tagines, tafels vol salades, tafels voor een zomerse barbecue en zo meer. In het boek is ook een hoofdstuk opgenomen over zogenaamde onmisbare gerechten in de Marokkaanse keuken. Tien gerechten die je kunt gebruiken als aanvulling op alle tafels in dit boek. Bijvoorbeeld een gerecht van couscous met lam, groenten en tfaya. Tfaya is een uiensaus met kruiden en suiker. Ik kende dit niet en het lijkt me heerlijk om met deze saus een gerecht af te maken.

De dag bestaat in de Marokkaanse eetcultuur uit vier momenten. In de ochtend begin je met een stevig ontbijt, met bijvoorbeeld zoete broodjes met anijs en sesam of duizendgatenpannenkoeken. Rond één uur is er tijd voor een warme maaltijd met tagines met vlees, vis of groenten. Aan het eind van de middag wordt er iets kleins geserveerd met zoete of hartige gerechtjes, ook wel casse-croûte genoemd. De avond wordt rond acht uur afgesloten met een lichte warme maaltijd. Je kunt je dus wel bedenken dat er veel tijd in de keuken wordt doorgebracht.

Ook voor speciale gelegenheden zijn er aparte gerechten. Bijvoorbeeld een gerecht voor kraambezoek of de kraammoeder: Rfisa met kip en linzen, rijkelijk gevuld en kruidig gemaakt met een speciaal kruidenmengsel msaghen genaamd. De harira oftewel linzensoep is voor Ilham de geur van de ramadan. Toen ze nog in Marokko woonde rook de hele straat naar harira. Het kan als voorgerecht worden geserveerd, maar ook als maaltijdsoep. Met dadels en chebakia’s (koekjes met o.a. anijszaad) of brood met kruidenboter is de maaltijd compleet.

“Eten begint met je ogen” en dat weet Ilham Cherradi Oba als geen ander. Voor haar zijn sfeervolle gedekte tafels met prachtig servies van belang, verrijkt met heerlijke gerechten met een Marokkaanse touch.
Bij Ilham aan tafel is een mooi kleurrijk kookboek en zeer geschikt als je meer te weten wilt komen over de Marokkaanse keuken en de gebruiken. Het is voor mij een onbekende keuken en ik heb veel gerechten in dit boek gezien waar ik nieuwsgierig naar ben. Het is een rijke keuken met een diversiteit aan gerechten van zoet tot hartig. En wat ik niet wist is dat brood bij iedere maaltijd in de Marokkaanse keuken behoort, want zonder brood is de maaltijd niet compleet.

Er staat een inkijkexemplaar op Bol.com

Bij Ilham aan tafel | Ilham Cherradi Oba
Nijgh & van Ditmar | € 32,50
ISBN | 9789038811888