Ervan uitgaande dat iedere kaas die beschreven wordt in Het kaasboek ook daadwerkelijk geproefd is door de auteurs kan het niet anders of het maken van dit boek is een uitermate plezierige job geweest voor Giedo De Snijder (Kaasmakerij Karditsel) en Frédéric Van Tricht (Kaasaffineurs Van Tricht). In Het kaasboek lezen we van alles over de crème de la crème van de rauwmelkse wereldkazen. Er worden vijftien rauwmelkse kazen van over de hele wereld behandeld en daarna volgen nog zeven uitgebreide smaakprofielen van kazen die de echte liefhebber waarschijnlijk wel zal kennen.

Het kaasboek is eigenlijk een pleidooi, een aanbeveling om kaas niet alleen met zorg uit te kiezen maar vooral bij een goede kaaswinkel of kaasmaker te kopen. Het laat zien hoeveel werk het is om een eerste klas kaas te maken en met hoeveel zorg en kennis van zaken dat gebeurt bij echte kaasmakers. Je begrijpt als consument dan ook veel beter waarom zo’n goed stuk kaas iets duurder is dan een stuk fabriekskaas van de supermarkt. Maar dan heb je ook wel een fijn en smakelijk stukje in handen.

De rauwmelkse kaas is een beetje een ondergeschoven kaas geworden omdat de voedingsindustrie er baat bij heeft om de schappen in de supermarkt vol te leggen met goed houdbare eenheidskazen in forse verpakkingen. Derhalve heeft de lobby van de kaasindustrie de consument wijsgemaakt dat het eten van rauwmelkse kaas soms een risico voor de gezondheid met zich meebrengt. Met alle gevolgen van dien.
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor lokale producten van goede producenten die niet alleen een puik stuk kaas leveren maar ook kijken naar de invloed van het produceren op het milieu en de natuur.

De vijftien grote hoofdstukken hebben dezelfde indeling. Naast prachtige en smakelijke foto’s is er informatie over de kaasmaker, een stuk geschiedenis, veel informatie over de werkwijze in de kaasmakerij en een smaakprofiel van de besproken kaas. Een voorbeeld van hoe zo’n hoofdstuk eruitziet is te vinden in het inkijkexemplaar.
Naast Franse, Nederlandse en Belgische rauwmelkse kazen zien we ook kaas uit Italië, Zweden, Engeland en zelfs eentje uit Amerika. Het water loopt de liefhebber in de mond bij het lezen over al die smaakvolle kazen. Maar ook het productieproces en de aandacht waarmee ze gemaakt worden is interessante lectuur.

Door het grote formaat en de prachtige foto’s lijkt Het kaasboek in eerste instantie wellicht op een koffietafelboek dat uitsluitend bedoeld is om een beetje door te bladeren. En dat zullen zeker veel mensen met plezier doen. Maar het bevat zoveel vakkundige informatie dat het menig kaasliefhebber en -kenner heel wat uren zal boeien. Het liefst zou je bij het lezen een aantal, zo niet alle, besproken kazen willen proeven. Het kaasboek is voor de liefhebber een absolute must-have.

Het kaasboek | Giedo De Snijder – Frédéric Van Tricht
Uitgeverij Lannoo | €39,99
ISBN 9789401479561